≫ 

U akciji "Staza" uhapšeno 19 članova kriminalne grupe, oduzeto 400 kg marihuane: Kvadovima prevozili drogu

Kao jedan od organizatora ove grupe označen je Dragan Pejović, koji je izbegao hapšenje, i za kog as enavodi da nije u BiH * Kao glavni u ovoj grupi označeni su i Mišo Miljanić, Milan Rašević i Miljan Mijović

  • 0
Crna Gora policija crnogorska Podgorica Foto-ilustracija: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Dileri uhapšeni u policijskoj akciji "Staza" imali su veoma dobro razrađenu šemu za prebacivanje droge iz Crne Gore u BiH, kao i njenu dalju distribuciju prema Sarajevu i zemljama Evropske unije. U akciji „Staza“ pripadnici MUP Srpske u utorak ujutru uhapsili su 19 osoba i oduzeli su ukupno 400 kilograma marihuane, piše Srpskainfo.

Nakon kriminalističke obrade, 13 ih je prebačeno u nadležnost Tužilaštva BiH, a ostali su pušteni da se u nastavku predmeta brane sa slobode. Jedna osoba je izbegla hapšenje i za njom će biti raspisana poternica.

Kao jedan od organizotora ove grupe označen je Dragan Pejović, a upravo je on izbegao hapšenje, a prema policijskim informacijama, on nije u BiH. Osim njega, kao glavni u ovoj grupi označeni su Mišo Miljanić, Milan Rašević i Miljan Mijović i oni su u utorak ujutru uhapšeni – istakao je izvor.

Akcija protiv osumnjičenih je trajala više meseci, a brojni dokazi protiv njih pronađeni su i zahvaljujući tome što je dekodirana aplikacija "Skaj". Uhapšeni su sarađivali i sa drugim kriminalnim grupama, koje je policija „razbila“ prethodnih meseci. Izvor, uključen u istragu, ističe da se radilo o veoma dobro organizovanoj i ozbiljnoj kriminalnoj grupi, a koja je imala veoma dobro razrađen način „poslovanja“.

- Svi uhapšeni su uglavnom sa područja Trebinja i Hercegovine, upravo zbog toga što su drogu nabavljali na području Crne Gore. Tokom istrage utvrđeno je, a za to postoje i brojni dokazi, da su članovi ove grupe odlazili u Crnu Goru gde su imali odličnu saradnju sa kriminalnim grupama – istakao je izvor.

Sarađivali sa više kriminalnih grupa

Prema njegovim rečima, oni su sarađivali sa više kriminalnih grupa u toj državi.

– Bilo im je apsolutno svejedno da li drogu kupuju od „kavčana“ ili od neke druge kriminalne grupe, jedini kriterijum im je bila cena marihuane. Nakon što bi kupili veće količine droge, onda su se posvećivali tome kako da drogu prebace u BiH – pojašnjava izvor.

Dodaje da su imali više razrađenih šema za prebacivanje narkotika u Srpsku.

Uglavnom su drogu prebacivali preko nepristupačnih terena. Najčešće su je prevozili kvadovima, a nekada su je morali prenositi i pešice. Osim toga, drogu su krili i u teretnim i putničkim vozilima. U prenosu droge preko granice, očigledno su imali i pomoć jednog graničnog policajca, koji je takođe u utorak uhapšen – pojasnio je izvor.

Kada droga konačno dođe na područje Trebinja, tada kreće organizacija oko njene prodaje i dalje distribucije.

– Oni su imali veoma dobru saradnju sa većinom kriminalnih grupa u BiH. Kada se droga donese u Srpsku, jedan deo su preko posrednika prebacivali na područje Sarajeva, gde je ona prodavana. Takođe, jedan deo droge su i oni prodavali – ističe izvor.

Prema njegovim rečima, najveći deo droge je prebacivan prema Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije, a tu na scenu stupa Dušan Lovrenović i njegova kriminalna grupa.

– Marihuana je u većim količinama zatim prebacivana na područje Gradiške, gde ju je Lovrenović uzimao i ilegalno prebacivao preko granice prema Hrvatskoj i zemljama EU. Dušan Lovrenović je takođe imao svoju veoma dobru organizovanu kriminalnu grupu – pojašnjava izvor.

Dušan Lovrenović je sin Milivoja Lovrenovića i za obojicom su raspisane međunarodne poternice zbog teških krivičnih dela. Milivoje Lovrenović je označen kao veoma opasna osoba i za njim traga i policija iz Srbije, jer se dovodi u vezu sa likvidacijom Strahinje Stojanovića u Beogradu. Mediji iz Srbije su ga povezivali sa još nekim ubistvima, a označen je kao veoma blizak saradnik Luke Bojovića. Njegov sin Dušan je imao svoju kriminalnu ekipu, nevezanu za nelegalne poslove njegovog oca. On je početkom decembra izbegao hapšenje u velikoj policijskoj akciji „Storidž 2“ i od tada je za njim raspisana poternica. Tom prilikom uhapšeno je oko 20 osoba, te je oduzeta veća količina novca i skupoceni automobili.

Saradnja sa Veljkom Belivukom

Tokom ranije istrage policija je došla do sumnje da su kriminalci uhapšeni u policijskoj akciji "Storidž 2" nabavljali i prodavali oružje Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja i njegovoj kriminalnoj grupi. Ova akcija bila je usmerena na borbu protiv dilera, ali istragom policija je došla i do drugih bitnih informacija.

– Postoje veoma jake indicije da je njihovo oružje dolazilo do grupe Velje Nevolje i da su ga oni koristili prilikom izvršenja teških krivičnih dela – istakao je ranije izvor. Grupa Velje Nevolje i njegove desne ruke Marka Miljkovića jedna je od najkrvoločnijih grupa koja je poslednjih godina uhapšena u regionu. Sredinom aprila prošle godine policija je u kući u Ritopeku, a koju je za ubistva koristio Veljko Belivuk, pronašla ogromnu količinu oružja. Nađeno je više pušaka sa snajperima, eksploziv, ručni bacači raketa, puške sa prigušivačima, desetine pištolja...

Video: Akcija hapšenja: Privedena tri osumnjičena zbog teških krađa na teritoriji Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA