Nevreme lomilo hrvatsko primorje: Oluja čupala drveće, krovove i dimnjake

Uskoro se olujni udari očekuju i u srednjoj Dalmaciji, ali već krajem dana sledi prestanak i postepeno razvedravanje sa zapada

  • 1
Nevreme u Hrvatskoj, Hrvatska Foto: Shutterstock

Hladni front zahvatio je danas Jadran. Mestimično je padao grad, a na većim nadmorskim visinama i sneg.

Takođe, i Dalmaciju je jutros zahvatila kiša, a u severnijim delovima grad, javlja Dalmacija Danas.

Jača oluja zahvatila je benkovačko područje, a grmljavinski oblaci brzo se premeštaju prema zaleđu Šibensko-kninske županije. U višim planinama počeo je padati sneg, trenutno je dosta visoko, iznad 1400 metara nadmorske visine, ali sa padom temperature popodne će ponegde snežna granica biti i ispod 500 metara.

Na severnom Jadranu i severnoj Dalmaciji temperature su od 8 do 12, a južnije do čak 16 stepeni.

Na severnom Jadranu je zaduvala bura koja će se popodne proširiti na celu obalu i kada će udari biti preko 100 km/h. Uskoro se olujni udari očekuju i u srednjoj Dalmaciji, ali već krajem dana sledi prestanak i postepeno razvedravanje sa zapada. Prolaskom fronta biće hladnije, a osećaj hladnoće povećavaće vetar. Zbog bure će biti ograničenja u saobraćaju, ali i u kretanju morem.

Pijavica kod Benkovca nosila kontejnere i dizala krovove

Šire benkovačko područje danas nešto pre podne zahvatilo je jako nevreme. Najgore je bilo u novom naselju u Miranjama, gdje je vetar nosio sve pred sobom, javlja HRT.

Žarko Čuljak kaže kako je pijavica došla s mora i gurala kontejnere komunalnoga poduzeća, ali je oštetila i stambene objekte.

- Šteta je ogromna, kod mene i na još petnaestak objekata kud je ta pijavica naišla. Dizalo je krovove i crep. Na ovoj južnoj strani gotovo da nema nikoga kome nije poparao crep - ispričao je za HRT stanovnik Miranja Žarko Čuljak.

- Lomilo je dimnjake i ove krovove na njima. Komšinici je kompletno dimnjak srušilo. Kamp-kućicu je komšiji ispred mene odnelo i razmrskalo je da je ne možete prepoznati. Da ne znamo da je kamp-kućica, ne bismo je prepoznali kako ju je uništilo - kaže Čuljak.

Povređenih osoba nije bilo, ali je stanovnicima napravljena materijalna šteta. Vetar je nosio crepove s krovova, oštetio nekoliko vozila, bacao kontejnere, čupao tende, a jednoj porodici čak i razbio ulazna vrata i napravio znatnu materijalnu štetu.

Pijavica i iznad Splita

Između 12:30 i 13 sati jako nevreme zahvatilo je i šire splitsko područje. Dok je iznad 500 metara pao sneg, niže je bilo obilnog grada. Vrlo atipično i za deo godine i za lokaciju, na području Mravinaca se pojavila razvijena pijavica. Napravila je materijalnu štetu, srećom niko nije povređen.

- Imala je putanju dugačku nekoliko stotina metara. Prvo se nebo jako zacrnilo na zapadu, a onda je krenulo nevreme s gradom i snažnim vetrom. U jednom trenutku sam video da se pojavila pijavica koja je, tamo gde je prošla, čupala grane i stabla, dizala je krovove na pojedinim kućama. Bilo je strašno, ovako šta još nisam videla. Srećom kratko je trajalo - kazala je za Dalmacija Danas stanovnica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KU

    7. februar 2022 | 18:11

    Može i nas da zadesi jer Bog svuda šalje i dobro i loše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA