≫ 

Hrvati među najgorima u Evropi: Dnevno im umire i po 50 osoba, a juče vakcinu primilo samo 613 ljudi

U Zagrebu je moguće primiti vakcinu samo na tri punkta

  • 9

Spirala smrti od korona virusa u Hrvatskoj se nastavlja i u februaru. Svakodnevno pedesetak građana izgubi bitku s kovidom-19, a brojke ne smanjuje ni činjenica da je omikron varijanta blaži oblik virusa.

Do juče su u Hrvatskoj tokom ove pandemije umrle 14.244 osobe, a samo u prvih nedelju dana februara 367 osoba. U januaru je u istom razdoblju umrlo 267 osoba, što znači da je u prvih sedam dana ovog meseca umrlo čak 100 ljudi više nego u istom razdoblju prošlog meseca, piše Jutarnji.

Međutim to, čini se, nikoga ne uzbuđuje pa se umesto o tome kako da se smanji smrtnost neprestano govori da "brojke stagniraju, pa brojke padaju, pa idemo ka izlazu iz petog talasa"... Gotovo se više i ne spominje glavni razlog zbog kojeg su groblja u Hrvatskoj puna preminulih od korone. To je loša stopa vakcinacije, a delom i "labave" epidemiološke mere i nedovoljno korišćenje kovid-potvrda koje su u drugim zemljama značajno povećale interes za vakcinaciju.

Dok su zemlje EU imale ekstenzivno korišćenje kovid propusnica, a cilj je bio ne samo zaštita od zaraze već i podsticanje na vakcinaciju, u Hrvatskoj su one bile uglavnom "ukras" za mobilni telefon i materijal za političko "podkusuravanje", prenosi Jutarnji.

Rezultat je da je ukupno vakcinisano samo 56,5 posto građana, i to samo prvom dozom, što je, kad je reč o kovidu-19, premalo da bi se smrtnost smanjila. S dve doze vakcinisano je 54,3 posto, a buster dozom 19,6 posto građana.

Samo tri punkta

Naime, iako vakcine ne štite dovoljno od zaraze koronom, ona su ogromna zaštita od težih oblika bolesti i smrti. Ipak, uprkos brojnim dokazima o efikasnosti vakcine interes za vakcinaciju u Hrvatskoj pada iz meseca u mesec. Juče je prvom dozom vakcinisano samo 613 osoba, a dan ranije, u nedelju, njih - 11.

Činjenica da je interes za vakcinaciju sve manji razlog je što se ukidaju vakcinalni punktovi pa je tako u Zagrebu vakcinacija moguća samo na tri punkta jer, kažu u Nastavnom zavodu "Andrija Štampar", interes je mali, a održavanje desetak punktova previše košta da bi "zjapili prazni".

Brže širenje zaraze

- Očigledno je da bismo morali da nadogradimo postojeću strategiju vakcinacije koja je bila dovoljna na početku kampanje, ali sada je potrebno doći do onih koji još uvek odbijaju vakcinaciju, a nisu antivakseri - kaže dr Miroslav Hanževački, direktor zagrebačkog Doma zdravlja Zapad.

Dodaje da je nužan novi pristup vakcinaciji kako bi se povećao broj zaštićenih, naročito među starijima.

Da je ključ za smanjenje smrtnosti vakcinacije, ma koliko se ta činjenica u Hrvatskoj ignorisala, govori i podatak da među hospitalizovanima od početka ove godine njih čak 85 posto ili nije bilo vakcinisano ili su dobili samo jednu dozu, a iste brojke važe i za umrle, među kojima je najveći broj nevakcinisanih.

- Imamo dovoljno vakcina, imamo i savetovališta za one koji imaju dileme oko vakcinacije, ali i dalje je mali broj onih koji su zadnjih meseci odlučili da se zaštite. Imamo i mobilne timove, ali njihov je broj nedovoljan, a dodatnih nemamo. Naime, jedan tim može dnevno da vakciniše samo pet osoba - objašnjava direktor HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nažalost, to očigledno nije dovoljno da se poveća broj vakcinisanih, posebno u nekim županijama. Dok je u Zagrebu s dve doze vakcinisano 64 odsto građana, u Splitsko-dalmatinskoj županiji ta brojka je je samo malo više od 44 odsto.

To je i razlog što broj hospitalizovanih u KBC Split ne pada ispod 220. Manje od 50 posto vakcinisanih ima i Zadarska, Zagrebačka, Šibensko-kninska i Bjelovarsko-bilogorska županija, što je za koronavirus, pokazalo se, ne samo nedovoljno već omogućava da se zaraza brže širi i da bude smrtonosnija u slabo procepljenoj sredini.

Britanska studija

- Verovatno ćemo uskoro imati neke nove smernice o tome kako da se poveća broj vakcinisanih u Hrvatskoj, ali taj posao je tek počeo - kaže dr Tatjana Nemeth Blažić, epidemiolog iz HZJZ-a.

Britanci su objavili studiju o uticaju vakcinacije na smrtnost od septembra do kraja decembra prošle godine. Pokazalo se da Britanci koji su dobili buster dozu imaju 93,4 odsto manju verovatnost da će umreti od kovida nego nevakcinisane osobe. Stopa smrtnosti za osobe sa busterom bila je 23,6 na 100.000, a čak 356 na 100.000 nevakcinisanih.

Smrtnost u Hrvatskoj dvostruko veća nego u EU

Podaci potvrđuju da je u zemljama u kojima je veliki udeo vakcinisanih, uprkos velikom broju zaraženih novim omikron sojem, smrtnost znatno manja nego u Hrvatskoj.

Prema podacima od pre nedelju dana, Hrvatska ima 74 umrla na milion stanovnika, a ostatak EU manje od 30. Koliko je udeo nevakcinisanih u Hrvatskoj nedovoljan govore i prosečni podaci za zemlje EU prema kojima je jednom dozom vakcinisano 74,1 posto, sa dve doze 70,9, a buster dozom 45,9 posto građana.

Taj prosek EU bio bi znatno veći da ga uz Hrvatsku ne kvare Bugarska i Rumunija sa procepljenošću od 30 do 40 posto. S druge strane, u Italiji je u potpunosti vakcinisano čak 76 posto građana, u Švedskoj više od 70 posto, a u Danskoj više od 80 posto. I buster doza u većini EU zemalja prelazi 50 posto vakcinisanih, a u Hrvatskoj su tek na 19,6 posto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA