≫ 

Odbegli lavić iz Budve odgajan kao ljubimac, meštani ga hranili: Stručnjaci kažu da treba biti oprezan

Biolog Kristijan Ovari iz Beo Zoo vrta za Telegraf.rs kaže da treba imati na umu da je ovo divlja životinja, i da se zato mora biti na oprezu. Lavu se ne treba približavati, već treba da se obaveste nadležne službe ukoliko ga neko ugleda

  • 0
Lav, mladunče lava, lavić Foto: Pixabay

U toku je drugi dan intenzivne potrage za lavićem koji je pobegao pre nekoliko dana na području Budve. I od jutros su na terenu predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore, biolozi iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica, koji su i tokom cele prethodne noći dežurali na terenu uz kamere, zamke i mamce.

U centru ima i stručnjaka za krupnu divljač, a njima podrška i kolega sa Kosova, odnosno stručnjak za divlje mačke.

Aleksandar Dragičević, građanski i ekološki aktivista, za Telegraf.rs kaže da lav sinoć nije lociran i pored svih napora i pretrage terena.

- Nije lociran, makar ne na tom terenu gde je on bio primećen noć pre i gde je obično dolazio da se hrani po svedočenju meštana prethodnih sedam dana - objašnjava naš sagovornik.

On kaže da su dobili nezvanične informacije, koje još proveravaju, da je lavić jutros primećen u blizini tog istog terena.

- Danas tokom dana će biti postavljene zamke na više lokacija, kako bismo pokušali na taj način da ga uhvatimo. Mačke su noćne životinje, tako da im je najveća aktivnost kada padne mrak, tako da očekujemo danas pripreme za ono što dolazi večeras - kaže nam Dragičević.

Potraga se, prema njegovim rečima, obavlja na terenu koji je veoma nepristupačan.

- Teren je veoma strm sa dosta litica. Imali smo i problema sa pretragom termalnim kamerama, zbog toga što imamo hrastovu i četinarsku šumu i teško je da se kamera probije, tako da je preko dana, kada krupne mačke obično odmaraju, izuzetno teško primetiti ga. Sinoć smo locirali šakale, lisice, čak i divlje svinje u više navrata, ali ne i lava - kaže naš sagovornik.

On ističe da je lavić za kojim tragaju odgajan kao ljubimac, tako da je navikao na ljude i druge životinje poput pasa.

- Mi smo juče u obradi terena razgovarali sa meštanima i nekim aktivistima za prava životinja u Budvi i onda smo saznali da su i meštani i aktivisti ostavljali hranu na tom delu gde bi se on pojavljivao i hranio. Upravo zbog toga se nadamo, jer mu je navika, da će se pojaviti na tom istom mestu, zbog čega i hoćemo da postavimo zamke. Pre dve noći bio je veliki broj pasa lovačkih na tom terenu, pa je moguće da su ga uplašili i da se on negde sakrio. Nadamo se da on danas ili sledećih par dana pronađe svoj put nazad - optimističan je naš sagovornik.

Upitan da li građani treba da strahuju od ove životinje, Dragičević kaže da svi moraju da imaju na umu da je oprez neophodan, jer je reč o divljoj životinji.

- Nemamo zvanično podatak ni procenu koliko tačno kilograma ta životinja ima. Veruje se između 30 i 50 kilograma. Do sada nije bilo problema. Meštani svedoče da su mu se približavali na par metara da bi ga hranili. Dakle, do sada nije bilo nikakvih incidenata i opasnih situacija, ali radi se o divljoj životinji, koja može biti opasna, zbog čega je ceo reon gde je lav uočen obezbeđen - kaže Dragičević.

Na terenu su policija, biolozi koji imaju i puške za omamljivanje i čitav teren je dosta dobro pokriven.

- Nadamo se da neće doći do incidenata i da će lav biti uhvaćen na način koji će biti bezbedan po životinju, i po ljude koji su uključeni u celu akciju - zaključuje naš sagovornik.

Biolog: To je ipak divlja životinja, biti na oprezu

Iako ne postoje zvanični podaci o starosti i težini životinje, prema nezvaničnim informacijama, lavić koji se izgubio imao između četiri i osam meseci. Iako nama ovo ne zvuči kao velika razlika, biolog Kristijan Ovari iz Beo Zoo vrta za Telegraf.rs kaže da postoji ogromna razlika između lavića u ovom uzrastu.

- Lavić koji ima osam meseci je već odrasla jedinka, spremna na lov, brzo sazri. U tom uzrastu može da ulovi odraslu antilopu - objašnjava naš sagovornik.

Biolog ističe da treba imati na umu da je ovo ipak divlja životinja.

- U ovom slučaju glad je jako bitan faktor. Lavić je preplašen, može da se krije negde u brdima i da lovi koze, ovce. To je lav, afrički lav, krupan mesojed - dodaje stručnjak.

Ovari upozorava da treba biti na oprezu i ne približavati se lavu, već obavestiti nadležne ukoliko ga ugledate.

- Divlja životinja u ovom uzrastu može da savlada dete, pa čak i odraslu osobu. Treba se paziti, a ne ulepšavati situaciju - dodaje on.

Naš sagovornik kaže da je s pravom u zakonodavstvu Srbije određeno u kojim uslovima mogu da se drže divlje životinje - a to su Zoološki vrtovi, ograđena staništa, sa nizom stručnjaka koji ga  nadgledaju i spremni su da reaguju u svakoj situaciji.

Ovari misli da će lavić u ovom slučaju izvući deblji kraj, jer je preplašen i gladan, a nije naučen kako da se nosi u ovakvim situacijama.

- Sa svakim danom koji prolazi, sve su manje šanse da je lavić živ, a na to utiče niz faktora - saobraćaj, psi, mačke, pretpostavljam da lavić nije vakcinisan što može da utiče na njegovo zdravlje... Na kraju, imamo i ljudski faktor - možda ga je neko već ulovio u čuva u nekom podrumu ili ga je ustrelio i ćuti - zaključuje naš sagovornik.

Ovari još jednom na kraju napominje da treba imati na umu da je u pitanju divlja životinja i da treba biti na oprezu.

Video: Dremka, pliva, pije mlekce pa ide krevet, a čuva ga ogromna doga: Ovako izgleda život jednog lavića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA