Užas u Hrvatskoj: Osnovci na igralištu tukli učenika tokom predavanja o vršnjačkom nasilju

Tog jutra u školi su sprovodili aktivnost preventivnog programa, a sa njima je bila prisutra i službenica policijske uprave iz Odeljenja za prevenciju, koja im je i držala predavanje

  • 2
Tuca u skoli, vrsnjacko nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Proteklih dana video snimak na kom se vidi kako grupa učenika brutalno tuče dečaka u osnovnoj školi Mate Demarina u Medulinu širi se internetom.

Snimili su ih učenici koji su sve vreme gledali šta se događa.

Udarali su ga u glavu, trbuh i genitalije. Završio je na podu. I to sve za vreme nastave. Užasan prizor koji je protekle srede šokirao i same učitelje ove škole kao i direktorku Emanuelu za koju neki tvrde da nije odmah nakon događaja preduzela sve potrebne korake, kao i da je pokušala da zataška vršnjačko nasilje u školi, piše Jutarnji list.

Ona je to danas demantovala na svom Fejsbuk profilu i napisala da kao direktorka, ali i mama koja saoseća sa decom i roditeljima i kojoj su deca uvek i ponovno u svemu i iznad svega na prvom mestu. Napisala je da se događaj dogodio u sredu u 10.30 sati i da su odmah u 10:37, u roku od dva minuta od početka samog događaja, pružili pomoć detetu.

- U razgovoru s njim utvrdili smo da je dobro i da može da nastavi sa nastavom. Stručna služba škole i ja odmah smo pozvali u zbornicu svu decu koja su učestvovala u incidentu, odmah smo ih umirili i sa njima obavili razgovor kako bismo im ukazali na neprimereno ponašanje. Deca su tom prilikom shvatila težinu njihovih dela, pa su se odmah izgrlili, pomirili i svi zajedno plakali, kako napadnuti dečak tako i ostala deca. Nakon razgovora, sva deca su otišla dalje na nastavu - rekla je direktorka.

Tog jutra u školi su sprovodili aktivnost preventivnog programa, a sa njima je bila prisutna i službenica policijske uprave iz Odeljenja za prevenciju, koja im je i držala predavanje.

- Ona je, u 10.50 časova, odmah nakon događaja imala saznanja o tome šta se dogodilo, pa je sa stručne strane razgovarala sa učenicima razreda u kom je sprovodila aktivnosti kako bi im dočarala težinu i posledice svega što se dogodilo. Odmah nakon događaja obavestili smo sve roditelje čija su deca učestvovala u incidentu. Napravili smo plan delovanja, a sve u skladu sa Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među decom i mladima - kaže ona u svojoj objavi.

Direktorka je sutradan sazvala vanrednu sednicu učeničkog veća uz prisustvo policijske službenice iz Odeljenja za prevenciju.

- Razgovarali smo sa predstavnicima učenika, te im ponovno ukazali na težinu i posledice ovakvih događaja. Potom je održan sastanak stručne službe, mene i roditelja učenika koji su učestvovali u događaju. Na sastanku smo obavestili roditelje o preduzetim aktivnostima, te ih upoznali da će o svemu biti službeno obaveštene nadležne institucije. Tokom dana učitelji su o događaju razgovarali s učenicima iz cele škole. Sutradan su stručne službe razgovarale sa roditeljima napadnutog dečaka kako je prethodno dogovoreno - kaže ona.

Ona je u objavi navela da su sačekali povratak njihove razredne koja se vraćala sa bolovanja, a koja najbolje poznaje dete i njegovu porodicu.

- Roditelji su iskazali veliku zahvalnost za sve ono što smo preduzeli, koliko smo im pomogli i kako smo primili njihovu decu u školu - navodi direktorka osnovne škole.

O svemu je obavestila i Opštinu Medulin i tamošnjeg načelnika i ostale nadležne institucije.

- U petak sam lično posetila razred i ponovo razgovarala sa svim učenicima o događaju, utešila i ohrabrila njih i njihovu učiteljicu. Nakon razgovora u razredu, obavila sam razgovor sa policijskim službenicima PU Istarske koji sprovode istragu. U subotu sam kontaktirala načelnicu Tima za krizne intervencije Ministarstva nauke i obrazovanja, i zamolila ih da hitno dođu u školu - navodi ona.

Danas bi trebalo da se održi sednica Učiteljskog veća, Većea roditelja i Školskog odbora na kojima će se razgovarati o tome koje će se pedagoške mere izreći učenicima koji su učestvovali u događaju.

Video: Osnovci u Novom Pazaru organizuju tuče, snimaju se, pa traže za ulaz 50 dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA