≫ 

"Jesi gledao 'Rane'?": Učenica osnovne škole snimljena kako šmrče beli prah na času

U školi u Kotor Varoši kažu da će istragom, koju sprovodi policija, biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i da li je, eventualno, reč o kokainu

  • 0
OŠ Sveti Sava, Kotor Varoš Foto: Facebook/JU OŠ "Sveti Sava" Kotor Varoš

Šokantan video, nastao u učionici Osnovne škole "Sveti Sava" u Kotor Varoši, na kom se vidi učenica koja šmrče nepoznati beli prah, dok je nekoliko njenih drugova gleda, uznemirila je prosvetne radnike, ali i policiju, a za sada nije poznato da li je u pitanju kokain, umrvljena kreda ili nešto treće.

U ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi kažu da je snimak verovatno nastao pre dve ili tri nedelje, s tim što ni oni, kako tvrde, nisu znali za taj događaj, sve dok im nije javljeno, nakon čega su preduzeli sve što je potrebno.

Na snimku, koji je u posedu "Nezavisnih novina", ali fotografije ovih alarmantnih scena nisu objavljivali, vidi se nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sedi na stolu dok u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi prah.

Ona taj telefon dodaje drugoj učenici, koja lenjirom pravi liniju i udiše prah pomoću slamčice. Na snimku se vidi i najmanje jedan dečak, a čuju se i glasovi ostalih učenika, prenosi Avaz.

- Šta ako dođe nastavnica, a vi se drogirate - govori u snimku jedna učenica, dok druga devojčica nešto kasnije dobacuje da "nije droga".

Zatim se čuje i kako jedna učenica izgovara "kokain", ali i rečenice kao što su "Naspi još malo" i "Jesi gledao "Rane".

U školi kažu da će istragom, koju sprovodi policija, biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i da li je, eventualno, reč o kokainu.

U ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi ističu da ništa ne guraju pod tepih i odmah su nakon što su, sredinom prošle sedmice, saznali da postoji ovaj snimak, o svemu obavestili sve nadležne. Sve se, dodaju, događalo u pauzi između časa i takmičenja iz matematike.

- Naravno, obazrivo smo postupili prema deci. O svemu su upoznati razredni starešina i stručno-pedagoška služba. Upućen je i dopis Policijskoj stanici Kotor Varoš da nas obaveste o njihovim informacijama koje se odnose na sporni snimak, a obavestili smo i Ministarstvo prosvete i kulture RS - ističe Dušan Petrušić, direktor OŠ "Sveti Sava".

Za danas zakazan roditeljski sastanak

On dodaje da je prekjuče, odnosno u utorak, obavljen razgovor sa roditeljima dvoje učenika sa snimka, a isto će biti učinjeno i sa roditeljima ostalih đaka koji su u vreme incidenta bili u učionici.

- Neki roditelji su se odmah odazvali, neki nisu mogli odmah. Evo, danas je i roditeljski sastanak. Ta deca i dalje u pohađaju nastavu i mi vodimo brigu o njima. Deca su nam prioritet - naveo je Petrušić.

Na pitanje kakva je dalja procedura, odnosno da li će neko od dece biti testiran na eventualno prisustvo narkotika, Petrušić odgovara da bi više informacija o tome trebalo da ima policija.

- Poražavajuća je činjenica što se ovo desilo. Snimak jeste upalio alarme i mi ne želimo ništa da sakrijemo. Cilj nam je da pokažemo da ovakve stvari ne smeju da se dešavaju u školskom objektu niti bilo gde drugde, jer mi smo i vaspitna i obrazovna ustanova - rekao je Petrušić.

Policiji snimak dostavljen anonimno

Iz Policijske uprave Banjaluka potvrdili su da su pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš 8. februara anonimnim putem dobili snimak na kom se vidi kako maloletno lice u prostorijama osnovne škole u Kotor Varošu konzumira nepoznatu supstancu koja asocira na drogu.

- Policijski službenici su preduzeli sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti, te nije utvrđeno o kojoj supstanci se radi - kaže Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Prema njenim rečima, o događaju je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji je rekao da u konkretnom događaju nema elemenata krivičnog dela.

- Policijski službenici i dalje preduzimaju sve mere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Takođe, obavešten je i Centar za socijalni rad Kotor Varoš, koji će preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti - navode iz policije.

Video: Majka 2 đaka traži milionsku odštetu od škole: Zabranili joj volontiranje zbog golišavih objava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA