≫ 

U Zagrebu još jedan bankomat dignut u vazduh: Deseti od početka godine

Tokom prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke zabeleženo je čak 29 takvih provala u bankomate

  • 2
Eksplozija u Zagrebu Foto: Tanjug/HINA/LANA SLIVAR DOMINIC

U Zagrebu je danas dignut u vazduh još jedan bankomat, a u zagrebačkoj policiji kažu da su tokom ove godine zabeležili čak 10 provala u bankomate izazivanjem eksplozija.

Najnoviji incident dogodio se u Brezovičkoj ulici, piše portal Index.hr, a prenosi Tanjug.

Tokom prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke zabeleženo je čak 29 takvih provala u bankomate, od kojih je njih 20 ostalo u pokušaju.

U policiji kažu da su razrešili tri eksplozije bankomate iz ove godine.

29-godišnjak je uhapšen posle 15 minuta

Oni navode da su 12. januara uhapsili 29-godišnjaka koji je prethodne noći zajedno sa 35-godišnjakom provalio u bankomat na Trgu Ane Rukavine. Dvojac se sumnjiči da je uz pomoć prethodno pripremljenih plinskih boca, montiranih gumenih creva i električnog kabla izazvao eksploziju na bankomatu u jednoj radnji u Trnskom, nakon čega su otuđili kasetu s novcem, pričinivši ukupnu štetu od 600.000 kuna.

Mlađi osumnjičeni je uhapšen 15 minuta nakon provale, dok je 35-godišnjak pronađen naknadno.

Zagrebačka policija je u saradnji sa kolegama iz Sisačko-moslavačkog okruga nakon višemesečne istrage uhapsila četiri osobe starosti 23, 25, 28 i 30 godina zbog sumnje da su od kraja 2020. do januara 2021. u četiri navrata pokušale da provale u bankomate opštine Vrbovec, vrtić u Jalševcu, prodavnice u Voloderu i bankomat u Velikoj Ludini. Pri tome su izazvali požar u društvenom domu i oštetili kancelariju Hrvatske pošte.

Grupa razbojnika ukrala 1,8 miliona kuna

Zagrebačka policija je u saradnji sa PU primorsko-goranskom početkom decembra prošle godine završila istragu pod nazivom "Frankopan" kojom je razotkrivena šestočlana grupa razbojnika koji su vojnim eksplozivom provalili u bankomate ukravši 1,8 miliona kuna. Oni su od početka 2021. do decembra te godine osam puta provaljivali u bankomate koristeći vojni eksploziv koji nije dostupan u javnim nabavkama.

Provalili su kako bi specijalnim alatom, koji se u žargonu naziva lopata, ubacili eksploziv u otvor za novac, nakon čega bi izazvali eksploziju koja bi otvorila bankomat i ukrala kasete s novcem. Na taj način su počinili materijalnu štetu od najmanje 2,65 miliona kuna, što uključuje i 1,8 miliona ukradenih.

Zagrebačka policija je 11. maja 2021. uhapsila 46-godišnjaka osumnjičenog da je dan ranije zajedno sa dvojicom pomagača pokušao da upadne u bankomat u Haceovoj ulici i izazvao eksploziju.

Policija ističe da u svojim redovnim aktivnostima prikuplja operativna obaveštenja o licima koja se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti, a samim tim i u vezi sa ovom vrstom krivičnih dela.

- Nakon prikupljanja ovakvih informacija, u saradnji sa nadležnim državnim pravobranilaštvom, sprovodi se krivična istraga, a način i taktika vođenja krivične istrage i načini prikupljanja podataka o krivičnim delima su različiti i zavise od specifičnosti pojedinačnih slučajeva - zaključila je zagrebačka policija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    19. februar 2022 | 07:11

    tako im je I kod brace svaba izgleda isti rade

  • KKK

    19. februar 2022 | 10:50

    Znam da postoje letece veverice , gusteri ali sad su se pojavile i " LETECE KUNE "!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA