≫ 

Hrvati pojačavaju NATO snage oko Ukrajine: Potreban je još samo Milanovićev potpis

Situacija u Ukrajini je napeta

  • 9
Vojska Hrvatske, Hrvatska Foto: Shutterstock

U prvim pripremama za upućivanje novih NATO-ovih borbenih snaga u najistočnije zemlje saveznice koje graniče s Ukrajinom, Hrvatska planira da, ako Hrvatski sabor to odobri i predsednik Republike Zoran Milanović potpiše takvu zapovest, učestvuje sa simboličnim brojem vojnika u mogućoj novoj borbenoj grupi u Mađarskoj.

To je "Večernji list" nezvanično saznao u Briselu, a svojevrsnu potvrdu da bi kao predsednik RH na to mogao da pristane signalizirao je i Zoran Milanović kada je, u opširnoj izjavi u petak u Požegi, spomenuo "zajedničko generisanje snaga Hrvatske".

Situacija u Ukrajini je napeta.

Juče su u regionu Donjecka i Luganska odjekivale eksplozije, a prvi civili iz regiona Donbasa prebegli su u Rostovsku oblast. Po naređenju ruskog predsednika Vladimira Putina organizovani su kampovi za prihvat izbeglica i pomoć, a ruski mediji navode da je do petka u ponoć evakuisano više od 3.000 ljudi.

Svetski lideri juče su sastančili u Minhenu povodom celokupne situacije, a kasno sinoć obratio se i američki predsednik Džozef Bajden koji je rekao da nije isključeno da Rusija otpočne invaziju tokom naredne nedelje, možda čak i u narednim danima. Bajden je rekao da je uveren da je Putin već prelomio, ali je istakao da prostor za diplomatsko rešenje još postoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojan

    21. februar 2022 | 07:35

    Sad malo i Hrvati da ginu za NATO,treba da se vrati dug za pomoc u progonu Srba iz Hrvatske!

  • Гаргамел

    21. februar 2022 | 08:08

    Није им први пут да под фашистичком командом јуришају на Русију

  • Zorg

    21. februar 2022 | 07:03

    Istorija se ciklučno ponavlja, ali ovo je poslednji put

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA