≫ 

Mlada porodica sa detetom od 10 godina stigla iz Odese u Hrvatsku: Putovali 5 dana

Prethodno je hrvatski Crveni krst već primio majku sa dvoje dece i jedan bračni par

  • 2
Dete, dečak sam , samo u autobusu Foto-ilustracija: Profimedia/Tatyana Tomsickova / Alamy

U Vukovarsko-sremsku županiju je stigla mlada izbeglička porodica sa detetom od 10 godina, koja je nakon pet dana putovanja stigla iz ukrajinskog grada Odese, potvrdili su iz vukovarsko-sremske Županijske uprave.

- Upoznali smo ih sa svim pravima koja ostvaruju, ponudili svu pomoć te im, koliko je u ovome trenutku to moguće, pružili utehu i moralnu potporu - rekao je župan Damir Dekanić, nakon što je posetio novopridošlu ukrajinsku porodicu, prenosi Indeks.hr.

Kaže da je održan sastanak na kojemu su razmotrili mogućnosti i potrebe za smeštajem izbeglica iz Ukrajine na području te županije.

- Za sada su evidentirani kapaciteti u vlasništvu države, državnih poduzeća, učenički i studentski domovi, kao i hotelski smeštaji - kazao je Dekanić te izrazio nadu da ratna kriza u Ukrajini neće dugo potrajati i da neće dostići velike razmere.

- Vukovarsko -sremska županija spremna je, međutim, za sve opcije. Skladno tome pozivamo sve građane da se uključe i da zajednički pokažemo humanost -  poručio je Dekanić pozvavši građane, koji su u mogućnosti, da prijave svoje potencijalne smeštajne kapacitete,

Naveo je i kako je, od večeras, za područje istočne Hrvatske uspostavljen Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Osijeku, u sportskoj dvorani Jug 2.

Hrvatski Crveni krst objavio je da su primili prve izbeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj, a Katarina Zorić, njihov portparol, potvrdila je da se zasad radi o petero osoba, majci s dvoe dece i bračnom paru.

- Majku s dvoje dece je dovela policija a  bračni par je došao samostalno. Mi smo tu, dežuramo celu noć. Očekujemo još dolazaka - rekla je Zorić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laza

    27. februar 2022 | 07:06

    Pa hrvati nisu ni svoje skucili a ove će.. Smesno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA