≫ 

29 godina od "Otmice u Štrpcima": Za zločin pravosnažno osuđena dvojica, procesi još u toku u BiH i Srbiji

Zločin se odigrao pod komandom Milana Lukića, a do sada su pravnosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. U sudu BiH vodi se postupak protiv desetorice, a u Srbiji protiv još petorice osumnjičenih za učešće u ubistvu 20 ljudi

  • 0
Štrpci selo Foto: Profimedia/ELVIS BARUKCIC/AFP

Danas se navršava 29. godišnjica stradanja civila otetih u Štrpcima iz voza broj 671. na relaciji Beograd – Bar, nakon čega je likvidirano 20 ljudi. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije, uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine, mahom bili Bošnjaci. Tom prilikom oteto je, a potom i ubijeno, 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedno NN lice. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Većina ubijenih su bili građani Srbije ili Crne Gore.

Zločin, kolokvijalno poznat kao „Otmica u Štrpcima“, odigrao se pod komandom Milana Lukića, a za zločin su do sada pravnosnažno osuđeni samo Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine na petnaestogodišnju kaznu zatvora. Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Za ovaj zločin trenutno su u toku postupci pred sudovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi. Krajem 2019. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Milana Lukića.

Pred sudom u Beogradu u toku je suđenje protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragana Đekić. Oni su optuženi zbog sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine. Optužnica navodi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar.

Nakon što su zaustavili voz u stanici Štrpce, otete putnike odveli su u školu u mestu Prelovo, gde su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale reke Drine, gde su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tela potom bacili u Drinu. Svi optuženi su negirali krivicu.

U Prijepolju, pored starog mosta na Limu, 2009 je otkriveno spomen obeležje žrtvama otmice. Na belom mermernom kamenu u obliku tradicionalnog muslimanskog nadgrobnog spomenika nišana ispisana je poruka "Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA