Više od 80.000 Čeha izašlo na praški trg u znak podrške Ukrajini

Protesti dolaze nakon što se borbe u Ukrajini vode već četvrti dan nakon početka ruske specijalne vojne operacije.

  • 9
Protest, rat u Ukrajini, Češka, Prag Tanjug/AP

Više od 80.000 demonstranata okupilo se u nedelju na centralnom trgu u Pragu kako bi podržali Ukrajinu, a češki premijer je rekao okupljenima da se ta zemlja još uvek seća terora ruskih tenkova koji su upali u glavni grad Češke pre više od pet decenija.

Demonstranti su ispunili 750 metara dug Vaclavski trg, mesto najvećih demonstracija u istoriji zemlje, skandirajući i mašući plavo-žutim ukrajinskim zastavama i natpisima sa porukama poput "Ruke dalje od Ukrajine" i "Putin je ratni zločinac", piše Klix.ba.

Protesti dolaze nakon što se borbe u Ukrajini vode već četvrti dan nakon početka ruske specijalne vojne operacije.

- Naravno da sam danas morao da dođem ovde, jer se mora suprotstaviti zlu. Doživeo sam to na ovom trgu već nekoliko puta - rekao je penzioner Jindrih Sinek za Reuters.

Vaclavski trg bio je dom demonstracija tokom Baršunaste revolucije 1989. godine koja je okončala decenije komunističke vladavine koju je podržavao Sovjetski Savez, kao i protesta 1968. kada su trupe predvođene Sovjetskim Savezom izvršile invaziju na komunističku Čehoslovačku kako bi okončale reforme koje su uznemirile Moskvu.

Češka Republika je dom za oko 260.000 Ukrajinaca, od kojih su se mnogi pridružili masi i pomogli da pevaju na ukrajinskom jeziku "Slava Ukrajini". Protestu su se pridružili i neki Rusi protiv rata.

Video: Anastasija (22) na granici čeka porodicu: Pokušavaju da pređu već treći dan, muškarce ne puštaju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    28. februar 2022 | 00:37

    У Чешкој је утамничен и на мучки иживљаван наш Гаврило Принцип... ево сада се ја њима ругам као они некада нама и њему а Руси неће као њихови нацисти убијати дјецу ... стога МАРШ!!!

  • Res

    28. februar 2022 | 06:51

    Ukrajina se brani u Ukrajini.

  • Krlja

    28. februar 2022 | 01:35

    Evropska unija vam je mnogo lepih stvari donela...zivite gore nego rumuni za vreme Causeskua 😉😉😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA