≫ 

6 novih epidemioloških odluka Hrvatske: Ublažavaju mere

Mere koje se odnose na javni prevoz, rad trgovina, korišćenje maski i prelazak granica produžene su do 31. marta

  • 0
Croatia Hrvatska Zagreb Panorama centar grada Foto: PhotoAlto / Profimedia

Potpredsednik hrvatske vlade Davor Božinović objavio je da je Nacionalni štab doneo šest novih odluka, kojima su ublažene mere za okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru, a ukinuti su obavezno testiranje i kovid potvrde za ulazak u prostore javno-pravnih tela, piše Hina, prenosi Index.

Mere koje se odnose na javni prevoz, rad trgovina, korišćenje maski i prelazak granica produžene su do 31. marta, rekao je Božinović novinarima nakon sednice Vlade. Odluka o okupljanjima ublažena je tako da je od 1. marta na otvorenim prostorima moguće okupljanje 100 osoba umesto dosadašnjih 50, a u zatvorenim prostorima 50 umesto 25 osoba.

Ublaženi su uslovi i za održavanje dopuštenih okupljanja u zatvorenim i otvorenim mestima uz kovid potvrde. Dosad su takva okupljanja mogla da se održavaju samo uz saglasnost lokalnih štabova, a od sutra ta saglasnost više nije potrebna, kaže Božinović.

Što se tiče sportskih takmičenja, ukida se ograničenje maksimalnog broja gledalaca na otvorenom, a u zatvorenom je moguća 50-postotna popunjenost tribina umesto dosadašnjih 20 posto.

Od sutra prestaje da važi mera obaveznog testiranja na kovid-19 i uz dokaz o testiranju, vakcinisanju ili preležavanju kao uslova za ulazak u prostore javno-pravnih tela jer je zaključeno da, s obzirom na stepen imuniteta i relativno kratko zadržavanje stranaka, više ne postoji u toj meri opasnost koja bi dovela u pitanje funkcionisanje državnih i javnih službi, rekao je Božinović.

Kovid potvrde i dalje važe u ustanovama socijalnih službi i zdravstvenim ustanovama, dok ih više ne treba pokazivati, na primer, prilikom ulaska u poštu.

Video: Automobil za izolaciju od kovida: Ljudi su poludeli za ovim vozilima u kojima može da se živi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA