Obeleženo 26 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva: U Bratuncu pored Spomen krsta služen parastos

Oko 10.000 sarajevskih Srba doselilo se u Bratunac, mnogi su preneli posmrtne ostatke svojih najmilijih

  • 6
Bratunac, groblje 2005 Foto-ilustracija: Profimedia/DIMITAR DILKOFF/AFP

Služenjem parastosa i polaganjem cveća kod Spomen krsta u Bratuncu, obeležena je 26. godišnjica od egzodusa sarajevskih Srba, koji su došli u Bratunac i Podrinje.

Tokom martovskog egzodusa 1996. godine, prema proceni Udruženja "Sarajevski Srbi", u Bratunac se doselilo oko 10 hiljada lica, prenosi RTRS.

Kako se navodi, nakon potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma počeo je egzodus sarajevskih Srba iz Hadžića, Ilijaša, Grbavice, Vogošće, a 26 godina posle, mnogima su i dalje nerešena imovinska i egzistencijalna pitanja.

Oko 10.000 sarajevskih Srba doselilo se u Bratunac, mnogi su preneli posmrtne ostatke svojih najmilijih.

U Bratuncu je služen parastos za 185 posmrtnih ostataka prenesenih iz Sarajeva, a sinoć je u Domu kulture upriličen program obeležavanja egzodusa srpskog naroda iz ovog grada, navodi RTRS, preneo je Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    5. mart 2022 | 22:28

    Pusto li ćeš biti, Nevesinje ravno, Rasadniče srpstva, kolijevko lava! Pusto, jer se, eto, seli pleme slavno, A naša budućnost, gde je ona? -spava., Vjerovasmo u nju ko u sveti život Vasilija svetog što klonule snazi! Vjerovali smo u nju ko u vječni život. Vjerujući u vas,o orlovi naši!, A sada vjera naša umire i gasne, Mutno oko gleda u nebo bez zraka… Pred ikonom plaču javor-gusle jasne Jer ostade zemlja bez svojih junaka.., Braćo,zar vas duša ni malo ne boli? Zar vam nije žao ovih polja ravnih, Gdje se jedno more naše krvi proli I gdje leže kosti otaca nam slavnih?,

  • marinko

    5. mart 2022 | 23:47

    E moja braco Srbi resite se jednom za uvek prokletih jugoslovena koji su nas urnisali i dan danas jos zagovaraju zajednicu sa ovima sto su nam ovo napravili.Dali su ikad to priznali?

  • Lala

    6. mart 2022 | 07:44

    Analizirajte posteno zasto je oko 150000 Srba napustilo Sarajevo, najvise njih 3 meseca nakon rata. Ko ih je terao? Ko ih je nagovarao? Sta je pricao Krajisnik? Uloga popova? Uloga naoruzanih? Sve ima snimljeno i moze da se vidi na kompjuteru. Da su ostali drzali bi lokalnu vlast i bilo bi im isto kao i svim Sarajlijama. Tesko ali bi bili svoji na svom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA