Meštani Svetog Stefana ogorčeni zbog vetro elektrana: Revoltirani odlukom Vlade

Oko deset vetro turbina, visine oko 180 metara (sa elipsom) je planirano na vrhovima brda u zaleđu Bečića, Pržna i Svetog Stefana

  • 2
Zorana Mihajlovic vetroelektrana Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije, Ministarsvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Meštani MZ Sveti Stefan su revoltirani odlukom Vlade da aminuje vetroelektrane na Brajićima i Paštrovskoj gori ističući da je u svakoj demokratskoj zemlji uobičajeno je da vlast radi u interesu građana i države.

- To kod naše vlasti definitivno nije slučaj. Kako su radili i kako radi Vlada, bivša i sadašnja, pokazuje Odluka o izradi Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za izgradnju vetroelektrane na lokalitetu Brajići - Opštine Budva i Bar i Predlog odluke o određivanju rukovodioca izrade Detaljnog prostornog plana. Doneta je krijući od lokalne zajednice, bez odgovora na brojna pisma i peticije protesta bez uvažavanja lokalne zajednice i njenih životnih potreba i interesa. Prevaranti su usvojili akt kojim žele da odu korak dalje u sprovođenju projekta protiv kojeg su u Budvi apsolutno svi – od žitelja Paštrovića, Budvana, političkih partija do nevladinih orgsnizacija i stručne javnosti, naveli su iz MZ Sveti Stefan, prenose Novosti.

Silom na sramotu, ističe se u saopšenju, hoće da sprovedu projekat uništenja prirode u netaknutom delu Budve i Bara, kulturnom i duhovnom središtu Primorja.

- Vazdušnju banju, koja se nalazi između dva crnogorska blaga - Lovćena i Skadarskog jezera, nastoje da pretvore u industrijsku zonu, mesto vazdušnog, reljefnog, vizuelnog i svakog drugog zagađenja, mesto u kome na ogromnom prostoru u dužini od deset i širini od nekoliko kilometara neće više biti moguć opstanak ni životinjama ni ljudima - ističu iz MZ Sveti Stefan.

Podsetimo, u drugoj polivini februara predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević uputio je urgentan dopis ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću i ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću, sa zahtevom da ne izdaju urbanističko-tehničke uslove za izgradnju vetroelektrane na Brajićima i Paštrovskoj gori. Carević je mišljenja da od ovoga projekta treba odustati zbog višestruko štetnih posledica za opštinu Budva.

Oko deset vetro turbina, visine oko 180 metara (sa elipsom) je planirano na vrhovima brda u zaleđu Bečića, Pržna i Svetog Stefana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA