≫ 

Greška u navigacionom sistemu dovela dron do Zagreba? Poznato i odakle je poleteo

Prema prvim rezultatima istrage, letelica je u glavnom gradu Hrvatske završila zbog greške u navigacijskom sistemu koji je, prema dostupnim podacima, proizveden 1981. ili 1982. godine

  • 14
Zagreb letelica Hrvatska pad dron srušila se Foto: Luka Šangulin/Index

Prema prvim rezultatima istrage, letelica koja je u četvrtak uveče pala u Zagreb je u vlasništvu ukrajinske vojske, a sve do glavnog grada Hrvatske došla je zbog greške u navigacijskom sastavu, piše hrvatski portal 24sata.hr.

Naime, kako prenose hrvatski mediji, TU-141 pripada ukrajinskoj vojsci. Reč je o letelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra.

Prema prvim rezultatima istrage, letelica je poletela s aerodroma Vinicja na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera, otprilike 100 kilometara jugoistočnije s područja pod kontrolom vladinih snaga.

Ranije su se oglasile i rumunske i mađarske vlasti jer je letelica ušla i u njihove vazdušne prostore. Rumunske vlasti saopštile su kako je letelica bila samo tri minuta u njihovom vazdušnom prostoru zbog čega nisu stigli da reaguju, te da je došla iz Ukrajine i nastavila prema Mađarskoj.

Iz izvora bliskih istrazi hrvatski portal 24sata saznaje da je letelicu rumunski radar presreo nedugo nakon što je napustila vazdušnu luku i nastavio da prati "niski i brzi objekt".

Oko 23 sata letelica je pala u Zagreb, u blizini studentskog doma Stjepan Radić na Jarunu. Prema prvim rezultatima istrage, letelica je u glavnom gradu Hrvatske završila zbog greške u navigacijskom sistemu koji je, prema dostupnim podacima, proizveden 1981. ili 1982. godine.

Video: Pad letelice sa petokrakom na Zagreb? Ostao krater i drveće polomljeno od jake eksplozije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    12. mart 2022 | 08:48

    Kako to, pa zar ukrainci ne rekoše da oni nemaju ništa stim??!!... Zar ne rekoše da to nije njihova letilica??!... I preletela dve države bez problema i pala u treću?! Rumuni nisu imali vremena da je zaustave, a Mađari i Hrvati je nisu ni vidli, pa kako bi tek zaustavili supersonične rakete?!!! Ha ha ha!!

  • Dule

    12. mart 2022 | 08:14

    E jadna zemljo šalješ im dobrovoljce a oni te špijuniraju! Dobar vam sistem odbrane samo nek vas i dalje tako štiti! 🤣🤣🤣🤣🤣

  • ANTIROM

    12. mart 2022 | 08:03

    GRESKA? HAHAHA KO JOS VERUJE U DEDA MRAZA !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA