≫ 

Poslednje informacije o dronu iz Zagreba: Bomba u letelici teška 120 kg, eksplodirala pod zemljom

Sledi istraga koja bi trebalo da otkrije sve detalje nezapamćenog incidenta koji samo pukom srećom nije završio velikom tragedijom

  • 3
Zagreb letelica Hrvatska vađenja drona Foto: Tanjug/HINA/Admir Buljubasic

Jutros oko 9.45 sati hrvatska vojska i policija izvukle su i iz zemlje veliki deo olupine sovjetske bespilotne letelice, koja se u četvrtak uveče srušila u Zagrebu kod Studentskog doma na Savi. Prema najnovijim informacijama, bomba je teška oko 120 kg.

Ministar odbrane Mario Banožić kazao je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva, te delovi aviobombe koji govore da nije reč o izviđačkoj letelici. Sledi istraga koja bi trebalo da otkrije sve detalje nezapamćenog incidenta koji samo pukom srećom nije završio velikom tragedijom.

Iz visokih izvora u MORH-u HRT saznaje da je bomba pronađena u letelici težine do 120 kilograma. No, kako je letelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila npr. u asfalt ili beton, posledice bi bile katastrofalne, navodi izvor.

Banožić: Letelica je imala aviobombu koja je eksplodirala

Ministar Mario Banožić jutros je obišao mesto gdje je izvučena letelica.

- Pronađeni su tragovi eksploziva i tragovi koji upućuju da ovo nije bila izvidnička letelica. Našli smo delove aviobombe. Zaključili smo da je sovjetske proizvodnje, kao i ostali elementi, te je odvezena s ovog područja. Nakon analize ćemo moći reći koji je tip i svrha. Zasad možemo reći da se radi o aviobombi, koja se koristila na avionima sovjetske proizvodnje - kazao je.

Mario Banožić Mario Banožić / Printskrin: Youtube/MORH Ministarstvo obrane Republike Hrvatske

- Ovo, osim lokacije, dovodi u pitanje i s čije je strane - ruske ili ukrajinske. Postoje naznake da je mogla doći s obe strane. Ovo područje je sad sigurno, nema eksplozivnih sredstava. Letjelica je izvađena - kazao je Banožić, prenosi Index.hr.

Selak: Siguran sam da nisu nađeni delovi avio-bombe

Legendarni pilot Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, penzionisani brigadir Ivan Selak, komentarisao je izjavu ministra obrane Marija Banožića da su u bespilotnoj letelici pronađeni fragmenti avio-bombe.

- Pokušaću da objasnim. Skoro sam siguran da nisu pronađeni fragmenti avio-bombe. Fragmenti eksploziva i fragmenti ostatka eksplozije postoje. Zašto? Radi se o letelici koja je izviđački dron iz 80-ih godina prošlog veka. Ta letelica poseduje ono što je posedovao i avion na kojem sam ja leteo.

Postoji eksploziv koji će uništiti one podatke koje ja ne želim da moj protivnik vidi ako ta letelica nekontrolisano padne na tuđu teritoriju. Taj eksploziv se ne aktivira ako letelica kontrolisano pada - rekao je.

Video: Pad letelice sa petokrakom na Zagreb? Ostao krater i drveće polomljeno od jake eksplozije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    13. mart 2022 | 21:24

    To su vam vasa ustaska braca ukrajinci poslali kao znak zahvalnosti na podrsci i slanju dobrovoljaca u rat. Zivela Rusija

  • Ahahaha

    13. mart 2022 | 22:12

    Ovi su ko kristojan. 🤷‍♂️🤣🤣 Da on ne pise scenario pa salje njima? 🤣🤣🤣🤣

  • MUJO

    14. mart 2022 | 06:29

    Za dron spremni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA