≫ 

Plenkovićev o posledicama rata u Ukrajini: "Na dronu je bila bomba, u Hrvatskoj već 6.300 izbeglica"

Kako je hrvatski premijer u obraćanju uživo saopštio, oko 40 odsto pristiglih čine deca

  • 18
Andrej Plenković Faceebook Printscreen/ Index.hr

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obraća se uživo nakon sastanka vrha HDZ-a.

Kako prenosi Index.hr, Plenković je komentarisao rat u Ukrajini i talas izbeglica koji se kreće ka zemljama Evrope.

- Došlo je do velike izbegličke krize, ona će rasti. Već je 2,7 miliona Ukrajinaca napustilo domove. Do danas je u Hrvatsku došlo 6.300 Ukrajinaca - rekao je Plenković, dodajući da su oko 40 odsto pristiglih deca.

- Razgovarali smo i o najozbiljnijem problemu, padu drona ili rakete. Danas smo održali sastanak sa svim nadležin telima - rekao je.

- Tačno je, na letelici je bila bomba. Bilo je eksploziva - reči su Plenkovića.

Ipak, kaže da postoji i celi niz važnih informacija koje nedostaju.

- Francuzi su iskazali spremnost da nam pomognu - rekao je Plenković: -Ja ću sutra posetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i sa SAD, da vidimo kako nam oni mogu pomoći - rekao je.

Dodao je da će i Ministarstvo obrane dati svoj plan kako ojačati obranu.

O poskupljenju cijena goriva

Onda se dotakao povećanja cena goriva.

- Izgledno je da će sutra doći do novog povećanja cena goriva, ali verujemo da bi s obzirom na današnju cenu, da bi se ta cena od iduće nedelje mogla spustiti - rekao je Plenković.

Komentarisao je i da nije šetao na bombi u subotu.

- To su trivijalne doskočice. Ja sam odmah po dolasku iz Pariza sazvao seo sistem, informisao se o tome, odlučili smo da rano posetimo mesto pada, s punim uverenjem da idemo tamo sigurni. Poduzete su sve mjere osiguranja mjesta pada - rekao je Plenković.

- Kao što vidite, letelica je izvađena bez posledica za ikoga. Jedan paviljon studentskog doma je bio evakuiran - rekao je Plenković.

- Budući da traje celi proces, traje istraga, stručnjaci su danas bili vrlo jasni, prepustiću njima da vas za nekoliko dana upoznaju s detaljima. Svakako, prilikom pada letelice došlo je do eksplozije - rekao je Plenković.

Plenković je rekao da nije do njega da se pita kako ko piše i prati situaciju.

- Ja sam odmah u petak javio svima u EU i NATO-u. Tu je situacija jednostavna. Pošto nije bilo mrtvih, a ove podatke nismo tada detaljno znali, a kako se bude slagao mozaik istrage, svi ćemo skupa postajati svesni što se dogodilo. Ne znamo ko je uputio, kako je došla, namerno ili greškom, ili nekom sabotažom. Kad sve to saznamo, složićemo mozaik. Svi su partneri upoznati s ovim i biće dodatno upoznati - rekao je.

- Ja nisam tu da spekulišem. Situacija je već dovoljno ozbiljna i tamo gde je pala, bez obzira je li to zgrada vlade ili studentski dom - rekao je.

- Glavni tajnik NATO-a nije reagovao u petak, ja sam se s njim čuo u subotu. Oni su i te kako zabrinuti, mi smo već reagiovali, svi oni koji su u političkom i vojnom sustavu NATO-a zaduženi da budu upoznati s ovim, upoznati su - rekao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BralE

    14. mart 2022 | 19:40

    Zamislite toga paradoksa, da zemlja koja je krvnički protjerala skoro pola miliona ljudi iz vlastite zemlje, (a mnoge i ubila) medju kojima je bilo jako mnogo zena i djece, sada saosjeća sa drugima i prima njihove izbjeglice! Takva dvoličnost nije uspjela ni Britancima, koji su poznati po ljigavosti!!!

  • Mimmi

    14. mart 2022 | 18:58

    Znaci padne, eksplodira ali ne i bomba… i ko veruje u to?

  • Febo

    14. mart 2022 | 19:03

    Pa sto je nisi pitao ,bombo,bombice.bus pukla...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA