≫ 

Plenković i Milanović o dronu koji je pao u Zagrebu: Srbi ga ne bi oborili. Bio je naoružan

Bespilotna letelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak uveče posle 23 sata u zagrebačkom naselju Jarun

  • 35
Eksplozija u Zagrebu, dron, Andrej Plenković Foto: Index.hr, Tanjug/HINA/ EDVARAD SUSAK

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas na konferenciji za medije da je dron koji se u četvrtak srušio na zagrebačkom Jarunu bio naoružan i to argumentovao fotografijama tragova bombe.

Time je demantovao današnju izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da je na Zagreb pala nenaoružana letelica, prenosi Hina.

- Ta je letelica koja je pala u četvrtak, s obzirom da ima jako mnogo konfuzije moramo otklanjati sve moguće netačne informacije - bila naoružana - poručio je Plenković na konferenciji za medije. - Nije bila "unarmed" (nenaoružana), nego je bila naoružana. Znamo sada, to se nije znalo u četvrtak uveče, možda se nije znalo u petak, ali se zna sada - dodao je, prenosi Tanjug.

Plenković je na konferenciji za medije pokazao fotografije s, kako je kazao, tragovima bombe, odnosno eksploziva koji je pronađen.

- Ja sam ovo namerno pokazao sada kako bi otklonili sve ove konfabulacije koje postoje u etru - kazao je Plenković. Napomenuo je i da nadležne službe rade kako bi se ustanovilo o kojem je tipu bombe reč.

Milanović: Vučić se hvali da oni imaju neku opremu

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da Srbija nikada ne bi mogla da obori dron koji je pao usred Zagreba, prethodno preletevši celu Mađarsku, a da ga niko nije primetio. On je na taj način odgovorio na tvrdnje predsednika Aleksandra Vučića da Srbija ima rakete kojima bi mogla da bezbedno obori šest tona tešku letelicu koja je pala u hrvatskoj prestonici u području Jaruna.

- Vučić se hvali da oni imaju neku opremu. Ali ne bi uspeli da ga obore. Ali dobro je imati, da znaš da možeš pokušati - rekao je Milanović u obraćanju iz Zemunika u Zadru.

Milanović je ponovio da se o padu drona na Zagreb ne govori dok nisi siguran šta se dogodilo i da je sreća da niko nije stradao.

- Teško je kontrolisati nebo sedam dana u sedmici. To verovatno ne radi niko. To je, kao što je slučaj s ovom besposadnom letilicom, pitanje ko bi to u realnom vremenu uspeo da obori - rekao je Milanović novinarima, preneli su hrvatski mediji.

Prethodno, predsednik Vučić je rekao da Srbija ima vojne kapacitete da se izbori sa takvim problemom.

- Neki nemaju čime da je obore, mi imamo čime. Imamo vazduh–vazduh rakete, ali i vazduh–zemlja rakete za migove 24.

Stoltenberg: Nije reč o namernom napadu

Generalni sekretar NATO Stoltenberg izjavio je danas suprotno, da prvi pokazatelji ukazuju na to da je na Zagreb pao nenaoružan dron.

- Prema saznanjima koja imamo, nije reč o namernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor - rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letelice na područje Zagreba.

Istakao je da istraga nije još završena i da se utvrđuju činjenice, ali dodaje da "indikacije koje trenutno imamo ne idu u prilog tome da je dron bio naoružan, nego da je bio izviđačke prirode".

- I kad mu je ponestalo goriva, srušio se na području Zagreba - dodao je on.

Bespilotna letelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak uveče posle 23 sata u zagrebačkom naselju Jarun. U hrvatski vazdušni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunije. Šef NATO je dodao da Hrvatska, Mađarska i Rumunija tek treba da razmene sve podatke o ovom incidentu i tesno da sarađuju.

Video: Pad letelice sa petokrakom na Zagreb? Ostao krater i drveće polomljeno od jake eksplozije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    15. mart 2022 | 19:40

    Mi imamo materijalni dokaz i ceo svet zna da smo oborili F-117, vi imate još da vežbate..

  • Marko

    15. mart 2022 | 19:35

    Mi obaramo nevidljive a vama u sred centra slecu i ne vidite ga ko ni 2 države Madjari i Rumuni 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  • Borivoje

    15. mart 2022 | 19:30

    Pojma ti nemaš Ujo šta Srbin sve imade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA