U Hrvatskoj Kju groznica potvrđena kod devet osoba

Verovatno je obolelih i više, s obzirom na to da inkubacija traje dve do tri nedelje

  • 0
korona virus, koronavirus, temperatura, prehlada, bolest, krevet, muskarac lezi u krevetu groznica Foto: Shutterstock, Pixabay

Kju groznica, akutno febrilno oboljenje koje se prenosi s domaćih životinja na ljude, potvrđena je kod devet meštana sela Mavrinci na Grobnišćini pored Rijeke, saopšteno je danas iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Verovatno je obolelih i više, s obzirom na to da inkubacija traje dve do tri nedelje, rekla je epidemiolog Danijela Lakošeljac, prenosi Hina.

Simptomi su visoka temperatura, opšta malaksalost i kašalj, pa postoji mogućnost da bolest bude pogrešno dijagnostikovana kao grip ili kovid 19.

Kju groznicu često prati i upala pluća, a polovina zaraženih razvija simptome, navela je Lakošeljac.

Najčešće Kju groznicu na čoveka prenose ovce, koze ili krave, najverovatnije je tako i u ovom slučaju, jer su u blizini mesta gde žive oboleli tri tora u kojima je po 60 do 70 ovaca i koza.

Uzročnik bolesti se često širi u razdobljima jagnjenja, preko izlučevina životinja, a ljudi se zaraze udisanjem.

Kju groznica se uspešno leči antibioticima, a preporuka stanovništvu je da izbegava odlazak u blizinu torova i pojača ličnu higijenu, navodi Hina.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA