≫ 

Francuski list Kolindu Grabar-Kitarović izdvojio kao favoritkinju za poziciju novog šefa NATO

Bivša hrvatska predsednica je već bila na mestu pomoćnice glavnog sekretara NATO

  • 7
Kolinda Grabar Kitarović Printskrin: Youtube/Hrvatska radiotelevizija

Francuski list Les Echos izdvojio je šest političarki koje bi na mestu generalnog sekretara NATO mogle da zamene Jensa Stoltenberga kome mandat ističe u oktobru, a listu predvodi bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Norvežanin Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, sazvao je vanredni samit Alijanse 24. marta, mesec dana nakon početka ruskih vojnih operacija u Ukrajini. Dok će on svoju funkciju da napusti u oktobru, "naslednik" mora biti imenovan krajem juna u Madridu.

Prethodno je Politico preneo kako su tokom prošlog leta počela nagađanja o tome ko će biti novi sekretar pa je rečeno da bi imenovanje državljana neke istočnoevropske zemlje poslalo snažan signal Vladimiru Putinu, navodi Les Echos.

Kako se Atlantski savez suočava sa krizom bez presedana, šire se glasine o sukcesiji na vrhu organizacije, a nakon 72 godine postojanja Politico navodi da je vreme da žena sedne na čelo organizacije.

Kao favoritkinju ističu upravo bivšu hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović koja je već bila na mestu pomoćnice glavnog sekretara NATO.

List je pored Grabar-Kitarović, kao moguće kandidatkinje za poziciju istakao Federiku Mogerini, bivšu visoku predstavnicu EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, potom bivšu britansku premijerku Terezu Mej, holandsku političarku Žanin Henis-Plashart kao i potpredsednicu belgijske vlade Sofi Vilmes, kao i bivšu estonsku predsednicu Kersti Kaljulaid.

Informacije da Grabar-Kitarović važi za jednu od favoritkinja poznate su od ranije, a prošlog leta za Jutarnji list je rekla kako nije iznenađena statusom.

- Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počastvovana time što me spominju u tako uglednom društvu za tu izuzetnu važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo šta više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno - kazala je tada.

Video: Grabar Kitarović: Pružam ruku Zoranu Milanoviću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA