• 2
 ≫ 

Usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u Federaciji BiH: Evo kada će početi primena

 ≫ 

Zakon podrazumeva i zabranu konzumacije duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje

  • 2
pušenje, cigareta, cigara

Foto: Pixabay.com

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas je potvrdio odluku Predstavničkog doma kojom se zakonski zabranjuje konzumiranje cigareta i duvanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim objektima.

Predlog zakona su izglasali sa 40 glasova "za", sedam suzdržanih i bez delegata koji su bili protiv. Kako je naveo predsedavajući Tomislav Martinović, Predlog zakona je usvojen zajedno sa amandmanima s tim da će oni morati ponovo u Predstavnički dom na usaglašavanje.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub delegata u Domu naroda, Zakon će početi da se primenjuje za godinu dana od dana objave u službenom listu. Ali prema Predlogu zakona, vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno tiče imaće rok od 24 meseca da stvore uslove za sprovođenje zakona, a u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumeva i zabranu konzumacije duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloletne osobe, dok je izuzetak konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje, piše Klix.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje.

S druge strane, naglašavana su pozitivna iskustva drugih zemalja i tvrdnje kako zabrana konzumiranja duvana u zatvorenim objektima nije naštetila ugostiteljstvu.

Video: Oni su šampioni šmrkanja... duvana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA