Krije se u pesku, lovi iz zasede: U Hrvatskoj nađen čudan morski pas za kog se mislilo da je izumro

Radi se o jednoj od najmirnijih i najugroženijih vrsta morskih pasa koja se u Jadranu smatrala gotovo izumrlom

  • 0
Ajkula morski pas Squatina squatina Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je nađen morski pas za kojeg se smatralo da je na Jadranu gotovo izumro. Pre tri godine u zagrebačkoj ribarnici pojavio se mladi, tek rođeni morski pas. Čuvari prirode bili su i oduševljeni i zabrinuti, javlja Index.hr.

Radi se o sklatu sivcu, jednoj od najmirnijih i najugroženijih vrsta morskih pasa koja se u Jadranu smatrala gotovo izumrlom.

- Mladi sklat na Dolcu ukazivao je na to da postoji populacija koja se razmnožava, međutim činjenica da se na prodaju nudi ugrožena i strogo zaštićena vrsta bila je zabrinjavajuća - ističe Pero Ugarković, saradnik na istraživanju sklatova u Jadranu.

Nakon tog otkrića krenulo se u istraživanje o tome koliko još jedinki obitava u Jadranskom moru. Projekat je vodila neprofitna organizacija WWF Adria u saradnji s Institutom za okeanografiju i ribarstvo.

Rezultati su pokazali da se populacija sklatova, od nekadašnje distribucije koja se protezala celim Jadranom, svela na mali deo.

- Ta populacija je poslednja nada za očuvanje ove vrste u Jadranskom moru - upozorava se.

Sklat je majstor kamuflaže. Krije se u peskovitom i muljevitom dnu, lovi iz zasede, a naraste preko metar i po. Živi u Mediteranu i istočnom Atlantiku, ali je svuda kritično ugrožen.

Video: Čuvajte se mutne vode jer mogu da vas gricnu: Četiri razloga za napad ajkula

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA