≫ 

Teška prevara u Hrvatskoj: Lagao da je ratni vojni invalid, pa državu oštetio za više od 260 hiljada evra

Sumnja se da je, na osnovu potvrde podneo zahtev za utvrđivanje statusa ratnog vojnog invalida, pa mu je Ministarstvo obrane rešenjem priznalo taj status i utvrdilo pravo na osobnu invalidsku penziju sa posebnim dodatkom

  • 4
Hrvatska vojska, hrvatski vojnik Foto: Shutterstock

Zbog sumnje da je lažnom dokumentacijom stekao status ratnog vojnog invalida i invalidsku penziju i na taj način oštetio državu za više od 260.000 evra osiječko Opšinsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 67-godišnjeg muškarca.

- Nakon sprovedene istrage osumnjičeni se tereti se da je, nakon što je 5. maja 1993. godine doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je povređen, nabavio je lažno sastavljenu potvrdu Hrvatske vojske, u kojoj je navedeno da je u nesreći stradao tokom obavljanja zadataka u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, saopštilo je u ponedeljak Opštinsko državno tužilaštvo.

Sumnja se da je, na osnovu te potvrde podneo zahtev za utvrđivanje statusa ratnog vojnog invalida, pa mu je Ministarstvo obrane rešenjem priznalo taj status i utvrdilo pravo na osobnu invalidsku penziju sa posebnim dodatkom.

Okrivljeni se optužnicom tereti da je na osnovu navedenog rešenja o invaliditetu, zatražio i priznavanje prava na invalidsku penziju, što mu je nadležni zavod za penziono osiguranje i odobrio te mu, do danas, isplatio više od 2,2 miliona kuna (oko 260.000 evra), piše Večernji.

Na taj način, smatra tužilaštvo, okrivljeni je prevarom pribavio protivpravnu imovinsku korist na štetu državnog proračuna RH.

Video: Vojska uletela u Petrinje: Spasavaju zarobljene u ruševinama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojvodina

    29. mart 2022 | 09:01

    Drzava im je prevara koju su stekli u prevarantskom ratu sa prevarantskim vojnicima....hrvaCka i jeste jedna velika prevara...

  • Oo

    29. mart 2022 | 08:21

    Krivo je i lice koje to nije proverilo a ne samo on

  • 😳

    29. mart 2022 | 10:33

    Domoljub 😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA