≫ 

Otac pokušao da reanimira bebu pre dolaska Hitne pomoći? Dete prevezeno u Zagreb, ne diše samostalno

Beba je zavisna o aparatima koji su preuzeli funkciju disanja umesto samog organizma

  • 0
hrvatska ambulantna kola, hitna pomoc, Foto-ilustracija: Shutterstock

Na području Turopolja u nedelju oko 17.30 sati na za sada neutvrđen način došlo je do povređivanja deteta kojem je lekarska pomoć pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb, gde je utvrđeno da je dete teško povređeno, saopštila je kratko juče Policijska uprava zagrebačka.

Kako dodaju, kriminalističko istraživanje je u toku. Detaljnijih informacija o slučaju zvanično za sada nema, prenosi 24 sata.hr.

Kako je za ovaj portal nezvanično rečeno u bolnici, reč je o novorođenčetu starom dva meseca, koje su primili u teškom stanju. Beba ne može samostalno da diše i juče posle podne i dalje je bila priključena na aparate za disanje. Ima i edem mozga, za koji je lekarima teško reći kako je nastao. Potrebno je, kako kažu, pričekati još neko vreme da bi se postavila dalja prognoza.

Prema informacijama lekara, beba je bila reanimirana već kod svoje kuće, navodno je otac pokušao da je oživi nakon što je primetio da je dete klonulo, beživotno, i da ne plače. Pozvao je Hitnu pomoć, koja je nastavila sa oživljavanjem, i uspela da reanimira srce deteta. Beba, međutim, nije u stanju sama da diše, informacija je iz bolnice.

Beba je zavisna o aparatima koji su preuzeli funkciju disanja umesto samog organizma. Šta se tačno detetu dogodilo, lekari ne znaju, kratko samo odgovaraju kako se time bavi policija koja sprovodi kriminalističko istraživanje. Prema nezvaničnim informacijama, roditelji su navodno policiji rekli da je dete ispalo iz kolica. Reč je o mladoj porodici koja se u ulicu, odnosno zgradu u kojoj se reanimacija odigrala, doselila tek nedavno i žive tu kao podstanari, dok je vlasnik stana iz Zagreba.

U bolnici dodatno kažu da im je teško da prognoziraju kakvo će stanje novorođenčeta dalje biti. Napominju da za sada još nije moguće reći kako je edem mozga nastao i da treba još pričekati. Edem je oteknuće mozga koje može nastati iz brojnih razloga.

Kako 24 sata.hr saznaje na terenu, u mestu pored Velike Gorice, gde se slučaj dogodio, mladu, nedavno doseljenu porodicu čine majka i otac, dvomesečna beba koja je prevezena u bolnicu i njen brat, dečak u dobi od oko dve godine. Komšije su rekle da je porodica u njihovoj zgradi svakako manje od mesec dana, pretpostavljaju desetak. Došli su kao podstanari. Dodaju da nisu bili ni sa kim od porodica u kontaktu do sada, nisu ih poznavali niti mnogo viđali, osim ponekad majku u šetnji sa bebom u kolicima i starijim dečakom, dok su viđali i oca kako se šeta sa decom. Prema nezvaničnim informacijama, otac ima 24 godine.

Treba da prođe najmanje 24 sata da se postavi bilo kakva prognoza, odnosno vidi kako je edem na mozgu eventualno nastao i šta se dalje može očekivati, napominju lekari. Dodaju da beba neće biti operisana, odnosno da za tim u ovom slučaju nema potrebe. Za sada ne mogu da prognoziraju ni to da li će, i koliko još dugo, detetu biti potreban aparat za disanje.

Video: Nadljudska borba za život bebe u Nišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA