≫ 

Podignuta optužnica za smrt 3 korisnice u domu za stare: Stradale u zaključanoj sobi

Korisnicama je bio onemogućen izlazak iz sobe pa su zadobile povrede usled kojih su smrtno stradale dve žene, dok je treća ​zbog zadobijenih povreda umrla 14. oktobra 2020. u KBC Split

  • 0
Vatrogasci Zagreb vatrogasna stanica Prinskrin: Facebook/Vatrogasna postrojba Zagreb

Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv odgovornih osoba u domu za starije u Dugom Ratu gde je u leto 2020. izbio požar u kom su tri korisnice umrle.

Zbog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti optužene su dve 27-godišnjakinje, među kojima je i vlasnica doma, kao i 41-godišnja direktorka doma, navodi Hina, prenosi Jutarnji list.

​Na teret im se stavlja da su prvookrivljena kao osnivač i formalna vlasnica porodičnog doma zaposlena kao medicinska sestra i drugookrivljena kao neformalna direktorka doma na radnom mestu negovateljice, postupale protivno odredbama Zakona o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama i četiri pravilnika.

​U optužnici stoji da su iako svesne kako mogu da ugroze sigurnost funkcionalno zavisnih osoba odlučile da nakon večere i noćne nege korisnika, zaključavaju vrata spavaonice na prvom spratu doma gde su umesto dve smestile tri pokretne, ali funkcionalno zavisne korisnice doma kojima je zbog zdravstvenog stanja potrebna pomoć i nadzor druge osobe.

​- ​Okrivljene se terete da nisu svoje poslove obavljale u skladu s potpunim opisom i obavezama radnih mesta niti su bile sve vreme posvećene korisnicima doma, kao i da su znale da u spavaonicama nije postavljen protivpožarni alarm - ističe tužilaštvo.

Kada je trećeokrivljena, radeći tada na poslovima negovateljice nakon večere 27. septembra 2020. oko 18​.​40 sati, zaključala vrata spavaonice i spustila se u prizemlje doma, između 19 i 19​.1​5 sati došlo je do požara i zapaljenja otvorenim plamenom sunđerastog dušeka i posteljine na drvenom krevetu koji je koristila jedna od korisnica​, navodi se u optužnici​.

S obzirom na zaključana sobna vrata i od ranije katancem blokirana balkonska vrata, korisnicama je bio onemogućen izlazak iz sobe pa su zadobile povrede usled kojih su smrtno stradale dve žene, dok je treća ​zbog zadobijenih povreda umrla 14. oktobra 2020. u KBC Split.

Usled požara su dovedeni u opasnost životi ostalih korisnika, kao i imovina doma​, ističe tužilaštvo​.

Video: Vatrogasci na licu mesta gase požar u napuštenoj kući na Zvezdari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA