≫ 

U Hrvatskoj se ukidaju potvrde i mere za kafiće: Menjaju se i pravila o maskama, sve će se znati do Uskrsa

Najviše razgovora vodi se o osnovnim merama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenutku obaveza u svim zatvorenim prostorima

  • 2
Zagreb, Hrvatska, grad Markov trg u Zagrebu, gde se nalazi sedište vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora. Foto: Profimedia

Ukidanje ograničenja radnog vremena i kovid-potvrda za sva mesta i događaje osim u sistemu zdravstva i socijalnog staranja deo su novog paketa popuštanja mera o kom trenutno raspravljaju Nacionalni štab civilne zaštite i epidemiolozi, navodi Jutarnji list nezvanična saznanja. Mere, dakle, još nisu službeno definisane, ali trebalo bi da budu usaglašene do Uskrsa (17. aprila), za kada se planira popuštanje.

Kako kažu sagovornici, gotovo potpuno bi se ukinule mere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutrašnjim prostorima tako i na otvorenom. Kovid potvrde više ne bi bile potrebne. Mere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Evropske unije.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim merama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenutku obaveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno preovlađujućem stavu, maske bi ostale obaveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a to su trgovine i javni prevoz. Ali, izgledno je da će na radnim mestima, gde je trenutno obavezno nošenje maski ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Bolnički pokazatelji

Takođe, postoji mogućnost da na nivou preporuke ostane nošenje maski u bioskopima i pozorištima. Prema informacijama kojima se raspolaže, sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korišćenja potpunih kapaciteta, iz predpandemijskog razdoblja, odnosno da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

- Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitalizovanih i osoba na respiratorima. Takođe, beležimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve lepše vreme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom - kaže sagovornik i ističe da svemu treba pristupiti s dozom opreza jer, govori, naučili smo da epidemija može biti nepredvidljiva. Ali, trenutna situacija ide u prilog popuštanju i vraćanju što normalnijem životu.

Dodatna popuštanja, saznaje se iz Ministarstva nauke i obrazovanja, bila bi i u školama i na fakultetima. Maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi morali da ih nose ni profesori osim ako to sami žele. Osim toga, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.

Bez teških simptoma

Uprkos popuštanjima, kažu izvori, ne planira da se prestane sa upozoravanjem građana na mogućnost širenja zaraze, tako da će preporuka nošenja maske biti naglašena. Takođe, higijena i distanca i provetravanje, kažu, trebalo bi da se poštuje. Hrvatska je većinu epidemije korona virusa imala blage mere, ali sada su ih, pre Hrvatske, popustile brojne evropske zemlje koje su imale bitno čvršći režim. Među prvima je to učinila Velika Britanija, u kojoj mera praktično više nema. U Švajcarskoj je ukinuta obaveza nošenja maski u javnom prevozu i zdravstvenim ustanovama.

Takođe, deaktivirana je i aplikacija kovid-19 za praćenja kontakata. Išli su i korak dalje pa su ukinuli izolaciju bolesnih, ali ih vlasti ipak pozivaju da ostanu kod kuće ako imaju simptome. Popuštanje mera opravdavaju visokim nivoom imunizacije populacije i dobrim stanjem u bolnicama. Ipak, odlučili su da zadrže pojačan oprez još godinu dana. Maske su odbacile i Nemačka i Francuska.

U isto vreme, dok se mere popuštaju, struka upozorava na novi soj omikrona, tzv. XE, za koji govore da se širi 43 posto brže od izvornog omikrona, ali, na sreću, ne uzrokuje teže oblike bolesti.

Samo poslednji mesec u Hrvatskoj umrlo 440 kovid pozitivnih

U poslednja 24 sata zabeleženo je 835 novih slučajeva zaraze korona virusom, ali iako još ima hospitalizovanih, pa i onih s težim kliničkim slikama koji su na intenzivnoj nezi, brojevi su u opadanju. Prema današnjim podacima, hospitalizovano je 619 pacijenata, a od toga su na respiratoru 34 pacijenta.

Ako pogledamo mesec dana unazad, vidljiv je pad od 30-ak posto što se tiče hospitalizovanih. Naime, 5. marta u bolnicama je bio 971 pacijent. Što se respiratora tiče, pad je još veći pa se broj pacijenata prepolovio sa 72, na 34. Ali, dnevno i dalje umire puno ljudi, tako je danas od kovida ili uz njega preminulo 15 osoba, a od početka epidemije taj broj je narastao na visokih 15.634.

Za samo mesec dana preminulo je 440 osoba koje su bile pozitivne na virus kovid-19. Što se vakcinacije tiče, ona je na mrtvoj tački već neko vreme pa se ne primećuje znatniji porast vakcinisanih. Prema zadnjim podacima, do ponedeljka je vakcinisano 59,44 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70,70% odraslih.

Video: Gužve za testiranje na korona virus u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA