≫ 

Velika Britanija uvela sankcije Dodiku i Cvijanović

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine

  • 7
Banjaluka, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Velika Britanija uvela je danas sankcije srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović zbog, kako se navodi na sajtu britanske vlade, "njihovih destabilizatorskih aktivnosti u BiH".

Sankcije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

Britanska vlada navodi da "ohrabreni ruskim podrivanjem međunarodnog sistema, Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi se zalagali za, defakto, secesiju Republike Srpske, što je direktno u suprotnosti sa ustavom BiH".

Dodaje se da "retorika Dodika i Cvijanović preti da podrije 26 godina teško zadobijenih mira i stabilnosti, kao i Dejtonskog sporazuma, kojim je završen rat 1995. godine".

- Dodik je vršio akcije kojima je povlačio RS iz ključnih državnih institucija, koristeći opasnu, nacionalističku retoriku podele, podrivajući domaći i regionalni mir. Ohrabrivao je etničku mržnju i negirao genocid - kaže se u saopštenju.

Za Cvijanović se navodi da je je koristila svoju poziciju da podnese zakone u RS "kojima nastoji da prenese državne nadležnosti na entitetski nivo", kao i da je "javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici".

Ministarka spoljnih poslova Britanije Liz Tras rekla je da "njih dvoje namerno podrivaju teško stečen mir u BiH".

- Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je pretnja za stabilnost i bezbednost celog Zapadnog Balkana. Sa ovim jakim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti smatrati odgovornim - rekla je Tras.

Dodik: Ne brinem zbog sankcija Velike Britanije

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da ga ne brinu mnogo sankcije Velike Britanije, koja, kako je rekao, nikada nije imala dobre namere prema Srbima i Republici Srpskoj.

Dodik je za sankcije Velike Britanije rekao da su "smešne".

- Nemam nikakvu imovinu u Velikoj Britaniji i nisam tamo bio deset godina - kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Kraljevo Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Cvijanović: Bošnjaci i PDP naručili, Britanci isporučili

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je u prvom reagovanju na vest da su srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i njoj uvedene Sankcije Velike Britanije, poručila da se, ako se uzmu u obzir dešavanja, može zaključiti da su ove sankcije "Bošnjaci i PDP naručili, a Britanci isporučili".

Ona je rekla da su sankcije Velike Britanije politička poruka svim političarima koji štite Srpsku, prenela je RTRS.

- U suštini jedna od stvari koja je sad na sceni jeste uzpravo pritisak koje smo trpeli kao vlast da se ne donese ovaj zakon o imovini u NSRS kojim se derogira prethodno doneseni, a koji je bio nametnut od britanskog državljanina koji je tada vršio dužnost visokog predstavnika Pedija Ešdauna - navela je Cvijanović i podsetila da je nakon usvajanja ona potpisala taj zakon.

Naravno, istakla je, da misli da sve to što se dešava i ove sankcije imaju i te kako veze sa tim činom, jer je traženo da na sebe preuzme odgovornost i veliki rizik da pomenuti zakon ne potpiše.

Video: Milorad Dodik: Ja se ne osećam kao Bosanac čak ni zavičajne pripadnosti što se tiče

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    11. april 2022 | 16:21

    Nem ni vile deninje

  • R.SUMSKA

    11. april 2022 | 18:06

    On je nas, nedamo ga ni za brdo karamela.😀

  • Drekavac

    11. april 2022 | 16:07

    Britanci? Sta njih briga uopste niti su kakav garant niti ih ferma ko. Poslali su 40 IT strucnjaka iz MI6 da obore Dodika pa sipak. Neda narod svog predsjednika koji je legalno izabran a ne kao pojedini iz federacije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA