≫ 

Hrvatska upozorava na lažni lek protiv kovida. Oni dobili od Švajcarske saopštenje, iz Srbije je unet

HALMED je dobio obaveštenje od agencije iz Švajcarske, u kojem se navodi da je pakovanje leka Lagevario (molnupiravir) unela u Švajcarsku jedna osoba iz Srbije

  • 1
Molnupiravir, Lekovi, lek, pilule Foto: Shutterstock

Hrvatska agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) dobila je od Švajcarske agencije za lekove (Swissmedic) saopštenje o pojavi lažnog antivirusnog leka Lagevrio (molnupiravir) koji se koristi za lečenje kovida 19.

Sumnja se da je, kako su naveli, lažna serija leka 120821, roka trajanja do 29. maja 2022. godine.

Pakovanje leka iz predmetne serije unela je jedna osoba iz Srbije u Švajcarsku. Istraga je pokazala je da to pakovanje leka ne sadrži supstancu molnupiravir.

Zato HALMED upozorava hrvatske građane da lekove, iz sigurnosnih razloga, ne nabavljaju iz trećih zemalja (zemalja koje se nalaze izvan EU) ili od neovlašćenih osoba.

- HALMED apeluje da se lekovi nabavljaju isključivo na ovlašćenim prodajnim mestima, na kojima se nalaze provereni i odobreni lekovi, odnosno u apotekama i u zdravstvenim ustanovama.

Takođe, naglašavamo da su svi lekovi koji trenutno imaju važeće odobrenje za stavljanje u promet ili preporuku pre davanja odobrenja za primenu u lečenju bolesti kovid 19 namenjeni za korišćenje u bolnicama, i nijedan nije namenjen upotrebi kod kuće - navodi se u saopštenju hrvatske Agencije za lekove.

Dodaju da dosad nisu imali prijave na ovaj lek, ali da nastavljaju da prate situaciju.

- U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka, potrebno je obavijestiti HALMED putem adrese elektroničke pošte krivotvorine@halmed.hr - poručuju.

Napominju i da primena lažnih lekova može da ima ozbiljne zdravstvene posledice ili pogoršanje trenutne bolesti.

Video: Ekološka katastrofa zbog pandemije kovida: Raste tirkizna deponija bačenih maski

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    21. april 2022 | 01:27

    Naravno, Hrvatima ne pada na pamet da je osoba mogla da bude i Hrvat koji je lek iz Hrvatske preneo u Srbiji pa ga vratio u Hrvatsku samo da bi optužili Srbe. No, kad je pamet u pitanju, tu je tanka linija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA