≫ 

Nezgodan pad sa bine i opozicija koja napušta studio: Šta je sve obeležilo sučeljavanje u Sloveniji

Jelinčić je prvi napustio televizijsku debatu, žaleći se da je dobio premalu minutažu u odnosu na ostale

  • 0
Zmago Jelinčič Printscreen/Youtube/RTV Slovenija

Jedno od zadnjih medijskih sučeljavanja čelnika slovenskih političkih stranaka pred nedeljne izbore završilo je skandalom, jer je polovia njih demonstrativno napustila studio Slovenske televizije, optužujući voditelja za pristranost, a jedan je od njih se zbog neprikladne scenografije skoro povredio.

- Malo me boli leva noga, ali nasreću ništa nije slomljeno - rekao je nakon sinoćnjeg sučeljavanja na RTV Slovenija Zmago Jelinčič, čelnik ultranacionalističke Nacionalne stranke, prenosi Večernji list.

On je prvi napustio televizijsku debatu, žaleći se da je dobio premalu minutažu u odnosu na ostale. Odlazeći s podijuma promašio je stepenicu i pri padu srušio jedan sto.

- Onaj ko je smislio tu scenografiju s visokim stepenicama nema pojma, svi smo pri odlasku morali da skačemo, ali o tužbi zbog pada za sada ne razmišljam - izjavio je Jelinčič koji je zadnje dve godine podržavao vladu premijera Janeza Janše.

Nakon Jelinčiča "užareni" studio su iz protesta zbog načina na koji je novinar Igor Pirkovič vodio emisiju napustili i predsednici tri opozicione stranke levog centra - Luka Mesec, Tanja Fajon i Marjan Šarec.

Nakon njih to je učinio i predsednik stranke umirovljenika Ljubo Jasnič. Predsednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon kazala je da ostanak na sučeljavanju nije imao smisla jer je Pirkovič postavljao nebitna pitanja za kampanju i izbore.

Lideri opozicije kazali su da je "haos" stvoren na tako vođenoj televizijskoj debati pravi odraz stanja u državi za koji je kriv premijer Janez Janša koji izaziva podele u društvu i guši slobodu medija.

Pirkovič je to nazvao udarcem "ispod pojasa", a premijer Janša dokazom da levica na televiziji namerava da izvede kadrovske čistke ako ponovo dođe na vlast.

Novinar Pirkovič koji je donedavno vodio političke emisije na trećem programu Slovenske televizije, zadnjih meseci po tvrdnjama opozicije unapređen, a onda mu je dodeljeno i vođenje predizbornih sučeljavanja na prvom programu.

Kako navode slovenski mediji, Pirkovič je blizak stranci slovenskog premijera Janeza Janše i ponekad učestvuje na njenim okupljanjima. Pirkovič se bavi i pisanjem poezije, a njegova domoljubna pesma "Živim za Sloveniju" uvrštena je nedavno i kao deo nastavnog gradiva za sedme razrede osnovne škole. Takođe se nekad izvodi i kao nezvanična himna Slovenske demokratske stranke (SDS), vodeće stranke u sadašnjoj vladajućoj koaliciji koju vodi Janša.

Video: Predsednik Vučić iz Slovenije: Dijalog je nasušna potreba, naše zemlje imaju odličnu saradnju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA