≫ 

"Ne smemo čekati novu žrtvu, plašimo se ponovnih odrona": Apel stanovnika Stoca da se ne ponovi tragedija

Oni apeluju na hitan angažman civilne zaštite

  • 1
Zemljotres Stolac BiH, Elmira Safo Foto: G. Š./Klix.ba

Nakon stravičnog zemljotresa u Stocu, u kome je život izgubila mlada Elmira Sefo (28), stanovnici su uputili apel za hitan angažman civilne zaštite od novih odrona kamenja i stena u ovom području.

- Stolac je područje koje je u kotlini opkoljeno brdima, te je od petka stanovništvo stalno u strahu od novih podrhtavanja tla kojih je nemali broj. Nakon kobnog zemljotresa jačine 5.7 stepeni jutros smo osetili novi, jačine 4.8, koji je, takođe, prouzrokovao odrone opasne po život. Pod hitno je potrebno alarmirati nadležne za angažman, a oni koji nam mogu pomoći su: Uprava za civilnu zaštitu HNK i Federalna uprava civilne zaštite - navode oni.

Dužnost nadležnih je, kažu, da izađu na teren, detaljno urade analizu za sanaciju oštećenih stena, kamenja i podzida i da postave mreže ili druge zaštite.

- Ne smemo čekati novu žrtvu, moramo hitno reagovati dok ne bude kasno. Već smo zakasnili sačuvati jedan mladi život, potrudimo se da se nikad više ne ponovi ovaj nesrećan slučaj koji je sve građane u Stocu ostavio u šoku, neverici i žalosti. Lokacije koje su potencijalne opasnosti od odrona su: Kukavac, Pogleđe, Novo naselje, Uzinovići, Bokulja, Poplašići, Zagrad, Todorovići, Ćuprija, Propa, Ada… - poručuju na kraju.

Video: Snimak stravničnog zemljotresa u Bileći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan.

    25. april 2022 | 04:53

    Zašto samo nadležne spominjete u ovoj tragediji. Ako vam iznad kuće visi stijena morate sami reagovati 'pozdrav.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA