≫ 

Roditelji iz Stolca zabrinuti zbog dece koja moraju u školu: "Manji zemljotres bi izazvao rušenje plafona"

Direktor Prve osnovne škole Stolac Adem Haračić rekao je kako su svi zaposleni na oprezu, a održavanje nastave se redovno odvija u učionicama

  • 0
Stolac zemljotres Printskrin: Google maps, G. Š./Klix.ba

Na službenoj stranici Grada Stolca objavljeno je da je zgrada Osnovne škole pretrpela veliku štetu prilikom niza potresa koji je zadesio ovo mesto.

- Posle poslednjeg jačeg potresa koji se dogodio u nedeljnim ranim satima Osnovna škola Stolac i Prva osnovna škola Stolac su u dogovoru smanjile izvođenje nastave za 15 minuta, tako da jedan školski sat traje pola sata. Zbog sigurnosti dece Osnovna škola Stolac je svu nastavu prebacila na prvi sprat, a iz Prve osnovne škole su javili da 20 posto roditelja zbog sigurnosnih razloga nije poslao decu u školu - navedeno je u informaciji.

Svi zaposleni na oprezu

Takođe, rečeno je da je direktorka Osnovne škole Stolac, Katarina Matić naglasila da je škola relativno stara te da je pretrpela određene štete kako u unutrašnjem tako i u spoljnom delu objekta, prenosi Dnevni Avaz.

- Na gornjem spratu su se stvorile pukotine zidova te je došlo do pucanja maltera koja ja pala na pod, ali najvažnije je da noseći zidovi nisu rizični. Najveća šteta je nastala na krovu škole, dimnjaci su se srušili, te je sve posle zemljotresa poprimilo veće razmere štete. Na teren su odmah izašli radnici koji su otklonili opasnost za decu i prolaznike- kazala je, Matić.

Direktor Prve osnovne škole Stolac Adem Haračić rekao je da su svi zaposleni na oprezu, a održavanje nastave se redovno odvija u učionicama.

- Najveća oštećenja su se dogodila na srednjem spratu gde su zidovi popucali i malter je pao. U prizemlju se u jednoj učionici deo plafona urušio i ta je učionica zaključana zbog sigurnosnih razloga. Na nekim mestima se deo zida odvojio, a imamo i situaciju gde se deo stokovnih vrata odvojio od zida - istakao je Haračić.

Roditelji zabrinuti

I on, i Marić se slažu da je situacija trenutno zadovoljavajuća za izvođenje nastave, a nadaju se da će se što pre pristupiti rekonstrukciji zgrade kako bi nastavni proces bio neometan, jer su poslednje dve školske godine bile poljuljane zbog pandemije.

Međutim, roditelji stolačkih učenika su zabrinuti i u strahu za sigurnost svoje dece.

Kako se večeras obratila grupa roditelja iz Stolca, uprkos priznanju direktora o tome da je školska zgrada pretrpela znatna oštećenja, oni su odlučili da se nastava odvija.

- Tlo se još nije smirilo i svakodnevno se beleže potresi sa epicentrom u neposrednoj blizini. I manji zemljotres bi izazvao nova oštećenja i ne daj Bože - rušenje plafona. Jedan deo nas ne šalje decu na nastavu, a drugi koji su ipak odlučili poslati decu, b ili smo jako zabrinuti. Zahtevamo da se ozbiljno pristupi ozbiljnoj sanaciji zgrade, a ne kozmetičkim popravkama - kazali su roditelji iz Stolca.

Video: Snimak stravičnog zemljotresa u Bileći

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA