≫ 

Penzioner pijan seo za volan i usmrtio gimnazijalca iz Velike Gorice: Dobio 4 godine zatvora, ovako se branio

Nepravosnažno osuđen osam meseci nakon tragedije u Velikoj Gorici

  • 1
Hrvatska policija, Croatian police Foto-ilustracija: Karl Thomas / allOver Photo / Profimedia

Kada je penzioner iz Velike Gorice, Milan B. (68), 8. avgusta prošle godine seo pijan u svoj automobil kojim je inače taksirao, nije razmišljao da će ga ta vožnja odvesti sa druge strane zakona.

Sa 1,59 promila alkohola u krvi automobilom je naprasno ugasio život 18-godišnjeg Jure R., vrhunskog gimnazijalca i sportiste koji se u kobno vreme vozio na biciklu uz ivicu trotoara po Rakarskoj ulici u Velikoj Gorici. Nakon osam meseci, ovih dana je nesavesni penzioner na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora i izrečena mu je jednogodišnja bezbednosna mera zabrane upravljanja B kategorijom.

Takođe, sud je Milanu B., koji je i sam pretrpeo teške povrede u nesreći, naložio plaćanje 13.633,75 kuna (oko 1.800 evra) sudskih troškova i 1.000 kuna (oko 130 evra) paušala.

Duboko se kaje

- Optužnicu razumem i u celosti priznajem svoje postupanje koje mi se stavlja na teret. Nemam reči kojima bih opisao svoju tugu i bol kao i žaljenje i kajanje jer sam porodicu oštećenog doveo u takvu situaciju. Inače, ja sam u jako dobrim odnosima sa njima, mladićevog oca poznajem dugi niz godina i pomagao mi je kad god mi je bilo nešto potrebno. Odmah nakon tog događaja iz bolnice sam mu poslao poruku sa iskazima saučešća i napisao mu šta osećam. Ovaj teški krst na leđima nosiću do kraja života. Članovi moje porodice su bili na sahrani, supruga im je poslala pismo saučešća i ode na grob da ostavi cveće i zapali sveće. Ja sa njima nisam u kontaktu jer mi je preteško što su ostali bez deteta. Lošeg sam zdravstvenog stanja, a i psihijatru odlazim. Žao mi je zbog svega i zaslužio sam kaznu koju mi sud odredi. Izgubio sam smisao života i voleo bih da umrem jer sam prekinuo jedan mladi život - rekao je u svoju odbranu optuženi Milan B. čije reči žaljenja i kajanja za tužilaštvo nisu bili nikako uverljivi, prenosi Jutarnji list.

- Kajanje i žaljenje nije bilo iskreno. Optuženik nije u prijateljskim odnosima sa porodicom oštećenog koji su u tolikoj boli da ne mogu da dolaze na rasprave. Takođe, optuženik je nakon događaja pokušao da pobegne sa mesta nesreće jer se automobilom vratio na trotoar odakle je pokušao takođe da pobegne, ali nije uspeo zbog tehničke neispravnosti vozila. A vezano za psihijatrijski nalaz sačinjen posle nesreće, optuženik je naveo da je toga dana pao sa jabuke i da je zatim seo u auto i skrivio nesreću. Pritom nije rekao da je bio pod uticajem alkohola. A kad je već bio pod uticajem, trebalo je da pozove nekoga od kolega taksista da ga odvezu. U tome se vidi njegova izrazita bahatost na koji su ukazali očevici saobraćajne nesreće - rekla je u završnom govoru tužiteljka.

Detalji tragedije

Kako se navodi u optužnici, Milan B. je, ugrožavajući druge učesnike u saobraćaju, 8. avgusta oko 19.10 sati upravljao vozilom "pasat" Rakarskom ulicom, sa 1,59 promila alkohola u krvi. Usled alkoholisanosti i značajno smanjenih vozačkih sposobnosti, prolaskom blage leve krivine nije se više kretao sredinom trake već je desnim delom automobila sišao na travnati deo do šetališta.

Tada je naglo skrenuo u levo na trotoar vozeći najmanje 60 km/h i frontalno se sudario sa biciklom koji je vozio Jure R. Nesrećni mladić je završio na poklopcu motora i potom odbačen 21 metar od mesta sudara, a auto je nastavio nekontrolisano da se kreće sletevši na meki teren nakon čega se vratio na trotoar i zaustavio na šetalištu. Srednjoškolac, miljenik velikogoričkog kraja, podlegao je stravičnim povredama na mestu tragedije.

Video: Seva na sve strane: Pijan vozio na tri točka pošto je četvrti odvalio o parkiran auto

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA