Ustaški grafiti osvanuli na pravoslavnoj crkvi u Petrinji: Traga se za nepoznatim počiniocima

Izgradnja pravoslavne crkve u Petrinji počela je 2018. godine, a prva liturgija u ovom hramu služena je krajem 2021. godine

  • 3

U noći između 2. i 3. maja nepoznati počinioci oskrnavili su Hram Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji ispisivanjem ustaških simbola na čak tri mesta.

Na vratima, prozoru i zidu nedovršenog pravoslavnog petrinjskog Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca, nepoznati počinioci su u noći između 2. i 3. maja ispisali ustaške simbole u vidu slova "U". Javnost je o ovom govoru mržnje izvestio petrinjski paroh Saša Umićević koji je pozvao policiju da napravi uviđaj.

Umićević je napisao da je Hram Sv. Spiridona Čudotvorca u Petrinji po ko zna koji put bio meta vandalskog čina, prilikom kojeg je oskrnavljen grafitima s ustaškim simbolima.

- Ovaj slučaj koji ima neskrivenu i direktnu poruku upućenu pripadnicima srpske nacionalne zajednice prijavljen je nadležnoj policijskoj upravi u Petrinji, nakon čega su pripadnici ove organizacijske jedinice izvršili uviđaj i sačinili zapisnik o ovom nemilom događaju. Ostajemo u nadi da će akteri ovog anticivilizacijskog čina biti pronađeni i procesuirani, kako bi se jasno poručilo da ovakvi i slični činovi inspirisani mržnjom nisu ogledalo multietničkog društva u kojem živimo i nipošto ne bi smeli postati pravilo ponašanja - poručio je paroh Umićević.

O ovom slučaju se oglasio i bivši potpredsednik Vlade Boris Milošević koji je kazao da Saša Umićević vrata Hrama Svetog Spiridona Čudotvorca drži otvorenima svima te da veruje da će tako i ostati.

- Nema čoveka na Baniji, Srbina ili Hrvata, da mu Saša nije pomogao kad mu se obratio. I pre zemljotresa, a pogotovo posle - napisao je Milošević, prenosi Portal Novosti.

Izgradnja pravoslavne crkve u Petrinji počela je 2018. godine, a prva liturgija u ovom hramu služena je krajem 2021. godine. Prvi Hram Svetog Spiridona izgrađen je 1785. godine u strogom centru grada, ali ustaše su ga srušili 1941. godine.

Video: Pomoć za ugrožene ljude u Petrinji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    4. maj 2022 | 17:39

    USTASKI GRAFITI U HRVATSKOJ? NIJE MOGUCE!

  • Tartakover

    5. maj 2022 | 10:06

    Naravoucenije: sta god gradis tamo, okruzi gradjevinu jeftinim malim infracrvenim digitalnim kamericama ne vecim od pola centimetra. Identifikuj a onda prati identifikovane, skupljaj podatke, vodi evidenciju. Tako radi Mosad, jedna od najuspjesnijih bezbjednosnih agencija u svetu. Kakva policija kakvi bakraci.

  • jura

    6. maj 2022 | 09:03

    Šta su pravili tamo crkvu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA