≫ 

Mireli nisu dali da prekine trudnoću, iako beba ima tumor: Oglasilo se Ministarstvo zdravlja Hrvatske

Na sve zdravstvene ustanove apelovali su da blagovremeno i tačno informišu pacijentkinje o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj

  • 1

Svakoj ženi u Hrvatskoj mora da bude omogućen prekid trudnoće i posle 10 nedelja, ako za to postoje medicinski razlozi, saopštili su danas iz Ministarstva zdravlja nakon što se u medijima pojavio slučaj 39-godišnje majke čije je drugo dete u materici obolelo od agresivnog tumora na mozgu.

Na sve zdravstvene ustanove apelovali su da blagovremeno i tačno informišu pacijentkinje o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj.

Mirela Čavajda, čije je drugo dete u materici obolelo od agresivnog tumora na mozgu, rekla je za Index, koji je i prvi objavio njenu priču, da su sve bolnice u Zagrebu kojima se obratila odbile da obave prekid trudnoće iako su joj lekari priznali da je tumor toliko veliki da dete najverovatnije neće dugo poživeti, a i ako poživi, nikada neće moći normalno da živi.

Lekari kojima se obratila uveravali su je da bi joj rado pomogli, ali su tvrdili da je u Hrvatskoj obavljanje pobačaja nakon 10. nedelje trudnoće protivzakonito.

Pokrenula proceduru u Sloveniji

Roditelji su pokušali da potraže pomoć u svim zagrebačkim bolnicama koje bi mogle da obave prekid trudnoće - u Svetom Duhu, Petrovoj, Merkuru i Vinogradskoj, a prošlog petka poslali su zahtev bolnicama da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebalo da odobri prekid trudnoće, no do danas nisu dobili nikakav odgovor.

- Odmah smo reagovali i još prošlog petka sastavili zahtev koji smo poslali u četiri bolnice na četiri etička komiteta. Do danas nismo dobili nijedan odgovor - rekla je Čavajda i dodala kako joj se nije činilo da se njen slučaj tretira kao hitan iako bi svi problemi u trudnoći trebalo tako da budu tretirani.

Dodala je da je stoga pokrenula proceduru u Sloveniji, gde su nakon pregleda rekli da je dijagnoza jako loša i da tu nema ništa sporno te da je odluka na roditeljima. Objasnili su joj, kaže, celi postupak, tražili su da svojim rečima napiše objašnjenje zašto želi prekid trudnoće te najavili da će Etički komitet doneti odluku sledećeg utorka.

Ministarstvo: Sve zdravstvene ustanove moraju tačno informisati pacijentkinje o pravima

Reagujući na taj slučaj, iz Ministarstva zdravlja su saopštili da svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na prekid trudnoće nakon deset nedelja na osnovu medicinskih indikacija.

- Ministarstvo zdravlja je preduzelo sve aktivnosti kako bi se svakoj ženi u toj neizmerno teškoj situaciji pružila adekvatna zdravstvena pomoć i ponovo skreće pažnju svim zdravstvenim ustanovama na obavezu blagovremenog i tačnog informisanja pacijentkinja o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj - poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Pobačaj se može izvršiti i nakon isteka roka od deset nedelja od začeća

Pojasnili su i da se nakon isteka deset nedelja od dana začeća prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtev trudne žene, u slučajevima kad se na osnovu medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene za vreme trudnoće, porođaja ili posle porođaja, kad se na osnovu medicinskih indikacija i saznanja medicinske znauke može očekivati da će se dete roditi sa teškim urođenim telesnim ili duševnim manama i kada je do začeća došlo u vezi s izvršenjem krivičnog dela silovanja, obljube nad nemoćnom osobom, obljube zloupotrebom položaja, obljube deteta ili incesta.

- Ministarstvo zdravlja je upravo u cilju obezbeđivanja prava žene, za slučaj da prvostepena komisija odbije njen zahtev, omogućilo osnivanje drugostepene komisije u KBC-u Zagreb - istakli su.

"Svaka žena ima pravo na pobačaj"

Podsetili su i da je na osnovu Zakona o zdravstvenim merama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju dece ministar zdravlja Vili Beroš 24. marta 2021. dodatno ovlastio Klinički bolnički centar Zagreb za osnivanje drugostepene komisije koja odlučuje o prigovoru protiv prvostepene komisije zdravstvene ustanove o zahtevu za prekid trudnoće. O donošenju predmetnog ovlašćenja obaveštene su, kažu, sve zdravstvene ustanove.

- Potrebno je iznova naglasiti da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće ukoliko su se stekli navedeni medicinski uslovi. Stoga, Ministarstvo zdravlja ponovo apeluje na sve zdravstvene ustanove da blagovremeno i tačno informišu pacijentkinje o njihovim pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti u Hrvatskoj - stoji u saopštenju.

Video: Trauma za ceo život: Marija ostala bez bebe lekarskom greškom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    4. maj 2022 | 22:02

    Ima pravo ali dok prodje birokratija bolje da uradi u sloveniji i plati, jer dok oni sve utvrde ona ce da dodje do termina za porodjaj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA