≫ 

Uhapšen Hrvat koji se borio u Ukrajini: Zaljubio se, a sad mu preti smrtna kazna

U Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) stranci se smatraju plaćenicima. Ako budu osuđeni, plaćenike očekuje teška kazna, možda čak i smrtna

  • 19
Ukrajina ukrajinska vojska Rusija tenzije sukob Ilustracija Foto: Tanjug/AP

Ruska televizija RT objavila je snimak muškarca za kog tvrde da je hrvatski državljanin koji se borio u redovima ukrajinske vojske.

Vest o njegovom hapšenju potvrdilo je i hrvartsko Ministarstvo spoljnih i evropskih polova.

Navodno je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi koja se skrivala u gradu Mariupolju.

Muškarac na snimku tvrdi da je zarobljen tokom pokušaja bekstva iz opkoljenog grada zajedno s nekolicinom drugih boraca.

- Napuštali smo Mariupolj i hodali smo pešice 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbegavali svaki mogući kontakt - rekao je on.

Plan je navodno propao kada je grupa naletela na ruski topovsku jedinicu i predala joj se, piše Index.

Ušao u vojsku zbog ukrajinskog državljanstva

Kaže da se navodno pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio državljanstvo. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronta u Donbasu bila "stacionarna". On je zatim dodao da u tom trenutku skoro pa nije bio ispaljen ni jedan metak.

"Želim da dobijem ukrajinsko državljanstvo jer sam ovde upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htela da ode iz Ukrajine - rekao je.

Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Insistirao je da do tada nije imao pravo borbeno iskustvo.

- Pet godina sam bio pešak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam pre bio uključen ni u kakve sukobe - rekao je on.

"Želim da živim, neću više da uzmem oružje u ruke"

Insistirao je da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke i da bi se verovatno pridružio nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen. Sticanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci smatra pogrešnom odlukom.

- Verujem da je trebalo da potražim druge načine za sticanje ukrajinskog državljanstva, a ne služenjem u oružanim snagama. Želim da preživim, želim da živim. Ne želim više nikada u životu da uzmem oružje u ruke. Želeo bih da se ponovno pridružim ženi koju sam upoznao ovde u Ukrajini - rekao je on.

Dodao je da ga dobro tretiraju i da mu je u zarobljeništvu pružena sva potrebna medicinska pomoć.

Međutim, njegova sudbina ostaje neizvesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo. U Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) stranci se smatraju plaćenicima. Ako budu osuđeni, plaćenike očekuje teška kazna, možda čak i smrtna.

- Oni me smatraju zarobljenikom, ali još uvek govore da sam plaćenik, da nisam službeno pripadnik ukrajinskih oružanih snaga - rekao je on.

Video: Ukrajinci tvrde da su uništili dva ruska broda: Bajraktar dejstvovao kod Zmijskog ostrva

Ove navode u momentu objave teksta nismo samostalno mogli da proverimo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA