≫ 

U Podgorici večeras litija, predvodi je mitropolit Joanikije

Iz Uprave policije saopštili su da će snimati ovaj događaj

  • 1
Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Podgorici će večeras biti održana litija, koju će povodom Dana grada predvoditi mitropolit Joanikije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije pozvao je sav verni narod da učestvuju u proslavi Markovdana i slave Podgorice i da u što većem broju dođu na današnju litiju koja se organizujem tim povodom.

- Očekujem od svih vas i od svih onih koji budu mogli da učestvuju u ovoj velikoj svenarodnoj svečanosti koja nas uvodi u proslavu Svetoga Vasilija Ostroškog, kada cge ban u posetu doći patrijarh srpski Porfirije. On će tada u Ostrogu služiti patrijarašku liturgiju, a onda ćemo svi zajedno na Svetovasilijevsku litiju u gradu Nikšiću - poručio je mitropolit.

Mitropolit je to rekao na svečanoj akademiji "Golgota i Vaskrs Podgorice", održanoj sinoć u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

On je ukazao na manjkavosti zvanične istorije i određenih krugova koji diktiraju ono što se vremenom pokazalo kao ignorantski stav prema žrtvama bombardovanja, akcentujući da uprkos tome, Crkva nikada ne zaboravlja.

- Ova stradanja je zvanična istorija zaobišla i te žrtve su zaobiđene, međutim, Crkva pamti i ističe sve nevine žrtve i Crkva ih nikada nije zaboravila - naveo je vladika, preneo je portal podgoričkog Dana.

Akademija je održana kao deo niza svečanosti u okviru dana Svetog apostola i jevanđeliste Marka - zaštitnika Podgorice koji se proslavlja danas.

- Markovdansko slavlje je trenutak i takav dan kad trebamo da se setimo svih naših velikih predaka, ktitora, velikih ličnosti, ali i žrtava, naročito onih koji su postradali za veru i otačastvo, rekao je Mitropolit i poručio:

- Ako ima grada koji je stradalni grad u 20. veku to je Podgorica. Bombardovana je u dva navrata. U Prvom svetskom ratu, dok je u Drugom svetskom ratu bombardovana od nacista i saveznika gde je postradao najveći broj građana Podgorice i pravoslavnih vernika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA