Ministar zdravlja poslao inspekciju zbog Mirele Čavajde

Želimo da utvrdimo sve činjenice kako bismo sprečili bilo kakve proizvoljne ocene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti, naveli su iz Ministarstva

  • 5

Ministarstvo zdravlja Hrvatske saopštilo je da je ministar Vili Beroš poslao inspekciju u zdravstvene ustanove koje su postupale u slučaju Mirele Čavajde, i da je zatražio od nadležnih zdravstvenih ustanova rešenje njenog pitanja u okvirima zakona i struke.

Podsetimo, Mireli ne žele da prekinu trudnoću iako joj je rečeno da beba ima veliki tumor zbog kojeg će ili umreti ili živeti kao biljka.

- Zatražio sam od nadležnih zdravstvenih ustanova rešavanje pitanja pacijenkinje Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva zdravlja i HZZO-a da utvrde da li su dosadašnja postupanja bila odgovarajuća - naglašava ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi Index.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je od svih zdravstvenih ustanova uključenih u zahtev Čavajde za preduzimanje medicinskih zahvata glede njene daljnje trudnoće i sudbine nerođenog deteta, da se žurno pronađu rešenja tog problema u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procenama.

- Nastavno na sve informacije koje su se pojavljivale u javnom prostoru o tome slučaju, posebno na njihovo različito tumačenje koje ne doprinosi istinitoj i celovitoj informiranosti, Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih radnika u ustanovama, u kojima je pacijentkinja primljena u vezi sa rešavanjem tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja - stoji u saopštenju Ministarstva.

- Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo sprečili bilo kakve proizvoljne ocene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju hrvatske javnosti - dodaje se izjava ministra Vilija Beroša.

Ministar je napomenuo da je opet zatražio od svih ustanova u javnom zdravstvenom sistemu i nadležnih direktora da odgovorno i savesno obavljaju svoje obaveze prema pacijentima u skladu sa zakonskim, stručnim i etičkim pravilima i dodaje:

- Naša je želja da pacijentkinja reši za nju i njeno nerođeno dete vrlo tešku i delikatnu situaciju u što je moguće mirnijoj atmosferi uz poštovanje njene privatnosti koje je od početka narušeno i potrebnu empatiju uz što manje izloženosti pritisaka javnosti. Zato očekujem da se ovo pitanje reši u skladu s našim zakonima i temeljem stručnih ocena bez korišćenja ovog slučaja za bilo kakve parcijalne interese bilo koje društvene ili političke skupine. Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o nalazima svojih inspekcija izvestiće javnost - stoji u saopštenju Ministarstva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nena

    9. maj 2022 | 23:20

    Dok se oni konsultuju dete ce se roditi ,a vi dusebriznici da li razmisljate kako je toj majci koja rodi dete koje moze biti kao biljka.Kako brinuti i fizicki i psihicki i finansijski o takvom detetu?Jer na kraju sav teret pada na majku ,svi se sklone u stanu.Zato zene moraju imati pravo izbora kad je u pitanju njihovo telo ,a pogotovo zivot.

  • Matija

    9. maj 2022 | 20:04

    U sestom mesecu trudnoce da ubije svoje dete???O Gospode dragi. Najbolje da dozvole i na samom rodjenju da roditelji odluce da zadave svoju decu ako se rode bolesna... Sebicnjaci jedni, nikad se ne zna da li ce dete biti skroz zdravo ili nece, ne mozes to da biras aman!

  • Гаврило

    9. maj 2022 | 15:17

    Пошаљите код нас у Јодну бању,катастрофа са заказивањем.Шалтеруша за не пожелети!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA