≫ 

Hrvati uručili protestnu notu Mađarskoj: Traže objašnjenje Orbanove izjave o teritoriji

Pozvali smo veleposlanika Mađarske i uručili mu notu, osudili smo izjavu, rekao je ministar Božinović

  • 12
Viktor Orban, Mađarska, izbori Tanjug/AP

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova oštro je reagovalo i osudilo izjavu predsednika mađarske vlade Viktora Orbana koja, kako prenose hrvatski mediji, implicira da je hrvatski Jadran oduzet od Mađarske.

U saopštenju MVEP-a se navodi da je tim povodom ambasador Mađarske u Hrvatskoj pozvan na razgovor u nadležni resor i da se od njega, kako navode, očekuje objašnje "ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusedske odnose",

- Hrvatska osuđuje izjavu predsednika mađarske vlade Orbana. Osuđujemo, takođe, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama - navodi se u saopštenju, preneo je hrvatski portal Index.

Oglasio se i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović, koji je rekao da Vlada Republike Hrvatske vodi jasnu politiku dobrosusedskih odnosa, ali da će zaštititi nacionalne interese.

- Pozvali smo veleposlanika Mađarske i uručili mu notu, osudili smo izjavu. Naš veleposlanik u Budimpešti zatražio je prijem i objašnjenje izjave. Nikakve pretenzije ne mogu proći. Pretpostavljam da to koriste za unutrašnje potrebe. Hrvatski teritorija je neupitna, hrvatski građani treba da budu zabrinuti - rekao je ministar, prenosi RTL.

Orban je u intervjuu o zajedničkom embargu Evropske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio o tome da zemlje koje imaju more i luke mogu doneti naftu na tankerima.

- Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku - rekao je Orban u pomenutom intervjuu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA