Protest i zahtevi za siguran abortus u Zagrebu: "Dosta zanemarivanja zdravlja žena"

Protest je organizovalo više udruženja u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je tek nakon što je svoj slučaj iznela javno drugostepena komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija

  • 0

Značajan broj građana okupio se u četvrtak uveče na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu na protestu "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena", zahtevajući da se i u praksi garantuje legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Protest u organizaciji više udruženja okupio je žene, decu, muškarce, koji su se suprotstavili uskraćivanju zakonom zagarantovanih zdravstvenih usluga ženama noseći transparente s natpisima: "Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama", "Dosta ginekologa ženomrzaca" i "Dosta nedostupnog zdravstva", preneo je Index.hr.

Uzvikujući "Dosta”, demonstranti su iskazivali podršku porukama i zahtevima organizatorki, koje su s pozornice govorile o problemima žena u javnom zdravstvu - od ginekološkog i reproduktivnog nasilja, neinformiranja, do uskraćivanja zdravstvene nege, prenosi Tanjug.

Protest je organizovalo više udruženja u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je tek nakon što je svoj slučaj iznela javno drugostepena komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA