Hrvati izvadili ogromnu "Krmaču" iz mora misleći da je bojler, stručnjak upozorava: Moglo je da bude kobno

Ekološka akcija koja se, srećom, nije zavrila kobno

  • 3

Aktivista iz Šibenika Goran Šimić je pre nekoliko dana sa svojom ekipom odradio još jednu u nizu ekoloških akcija u kojoj su očistili podmorje.

Ne bi to bilo ništa neobično da čisteći uvalu Dumboka u predelu Mandalina, nisu pronašli ogromnu bombu iz Drugog svetskog rata, tzv. "Krmaču" i to misleći da su izvukli bojler.

Srećom, tragedija se nije dogodila, ali kako bi se izvukla pouka, redakciji portala Šibenski obratio se školovani pirotehničar, a danas penzionisani profesionalni vojnik.

- Ne jedan, nego dva lajka dajem Goranu Šimiću za njegovo ekološko delovanje. Da ga nema, Šimića bi trebalo izmisliti. Međutim, nakon što je u ronilačkoj akciji čišćenja otpada prošle nedelje pronađena zaostala bomba, očekujem da će svi akteri događaja koji je mogao biti koban – organizatori volontiranja naročito – ubuduće dobro promisliti hoće li iz mora izvlačiti predmete za koje nisu sigurni šta su. Ili možda znaju na šta su naišli, pa se uprkos tome bez pokrića samouvereno kockaju sa sopstvenim i tuđim životima.

Ovako ili onako, u ekološkoj akciji bili su ugroženi životi, pa kao bivši profesionalac podsećam: ako građanin naiđe na eksplozivnu napravu, tada mu je jedina obaveza obavestiti policiju o lokaciji. Isto to, "gledaj, a ne diraj!" važi i za ekološke aktiviste, sve ostalo je stvar isključivo ovlašćenih pirotehničara.

Doduše, Goran Šimić na Fejsbuku je objavio "da su prvo pomislili da je bojler", a ne "bombetina" sa stotinu kilograma eksploziva. Zabune nikad nisu isključene, a kada su shvatili o čemu je reč i pozvali policiju, "krmača" je već bila na suvom.

Ako i jeste bilo tako, onda nije nimalo za primer, naročito mladim naraštajima ekologa i ronilaca, što su učesnici čišćenja otpada objavili fotografije sa bombom na društvenim mrežama. Da ne govorim kako su neki drugi aktivisti pod Šimićeve objave dodavali "da nisu prvi put iz mora izvlačili ručne bombe" u sličnim akcijama - govori taj građanin.

- Hvala Bogu, nije se dogodilo najgore: šta više, na jednoj objavi snimljen je Goran Šimić - i dalje verujem, ne znajući da sedi na bombi – kako čekićem čisti decenijama nataložene morske organizme. Treba znati da je eksploziv nešto što nikada ne propada i nikad se ne zna kada i pri kakvom pomeranju se bomba može aktivirati, makar i nakon više decenija! Dalje, zabeležene su različite hemijske reakcije eksploziva čak s morskom vodom i stvaranjem razornih pritisaka pa jedino mogu reći da su svi zajedno imali mnogo sreće - govori pirotehničar.

- Dobio sam oštru opomenu od policije - priznao je Šimić na opasku da je izvlačenje bombe u nedelju bio vrlo opasan posao i dodao takođe iskreno priznanje kako u nedelju nije bilo prvi put da iz mora izvuku bombu, a da ne znaju o čemu se radi.

- Sve to obraste do neprepoznatljivosti, tako je bilo i ovaj put. Pomerili smo je svega nekoliko metara uvereni da je nekakav bojler dok neko nije zaključio da je bomba. I to s barem sto kila eksploziva, kako je nakon dolaska utvrdila policija - potvrdio je Goran Šimić manje-više sve navode iz objava na društvenim mrežama.

Video: Dojava o bombi u zoo vrtu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA