≫ 

Lekar iz Zagreba spasao život mladom ukrajinskom vojniku: Šrapnel mu ušao u lobanju, operisali ga 2 sata

Stručni tim lekara iz Ukrajine kontaktirao je vodeće svetske neurohirurge da spasu život ranjenom ukrajinskom vojniku

  • 4
Operacija, doktori, lekari, hirurzi Foto: Shutterstock

Jedan od lekara KBC Sestre milosrdnice iz Zagreba, učestvovao je u operaciji kojom je spasen život ranjenom vojniku iz Ukrajine kojem je šrapnel ušao u lobanju, navodi RTL.

U saopštenju KBC-a navodi se da je stručni tim lekara iz Ukrajine pod vodstvom prof. Dimitrija Šegelova, sa ciljem da spase život ranjenom ukrajinskom vojniku, a onda i izvedu zahvat bez posledica za pacijenta, kontaktirao vodeće svetske neurohirurge, među kojima je bio i Vladimir Kalousek, dr. med. spec. radiologije iz KBC-a Sestre milosrdnice ujedno i predsedavajući Istočnoevropskom sekcijom pri Evropskom društvu.

Naime, 22-godišnji vojnik pogođen je šrapnelom koji mu je ušao u lobanju, oštetio dve krvne žile i stvorio tri pseudoaneurizme.

- Glavna nedoumica kod lečenja bila je treba li ići u smeru očuvanja krvnih žila koje su bile oštećene i na kojima su nastale pseudoaneurizme od šrapnela, ili ići na PAO metodu (parent artery occlusion) odnosno okluziju cele krvne žile i aneurizme, što se smatralo rizičnim jer je moglo da dovede do ishemije. Nakon prvobitne provere krvneog kolateralnog snabdevanja, odluka je bila PAO metoda - navode u saopštenju.

- Hirurški zahvat ukrajinskih lekara pod vodstvom prof. Dimitrija Šegelova i uz proktorstvo svetskih neurohirurga među kojima je bio i dr Kalousek iz KBC-a Sestre milosrdnice, obavljen je 17. maja 2022, u trajanju od dva sata, uz veoma pozitivan ishod, uredan i bez komplikacija - ističe se u saopštenju.

Video: Ukrajinci tvrde da su potopili još jedan ruski brod?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da

    18. maj 2022 | 10:24

    Super! Odmah mi lakše! Još da nije bilo ovog iz Zagreba, ne znam kako bi prošlo!

  • Mirjana

    18. maj 2022 | 10:22

    Opomena mu je da ne bude vise vojnik. A sada je to svetska vest. Boze mili sve sami humsnitarci se skupili. Mlad vojnik, 19 God? Neiskusne salju rat. Daj boze da se tamo dodje do mira.

  • Boža zemunac

    18. maj 2022 | 11:19

    I šta sada.Bez ujkice ništa. Zabole me.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA