≫ 

U Zagrebu uhapšen miljenik Putinovog oligarha: Optužen je za krađu čak 450 miliona dolara

Pao je zbog optužbe na temelju poternice Kazahstana, ali ga sumnjiče za puno više

  • 3
Policija, hapšenje, lisice Foto-ilustracija: Pixabay

Beloruski kriptoinvestitor Dmitrij Vasiljev (35) uhapšen je u sredu na aerodromu "Franjo Tuđman" u Zagrebu pri pokušaju ulaska u zemlju, na temelju Interpolove crvene poternice koju je izdao Kazahstan.

Ta zemlja ga sumnjiči da je prevario jednu ženu za 20.000 dolara i traži njegovo izručenje, a Vasiljev tvrdi da s tim krivičnim delom nema nikakve veze.

No ta minorna optužba tek je vrh sante leda u neobičnoj priči o kriptoberzi WEX, iza koje je stajao Vasiljev, na kojoj je nestalo 450 miliona dolara i koja povezuje neverovatnu galeriju sporednih likova, od iranskih hakera, američkog FBI-a, ruskih preduzetnika i tajkuna, ruskih obaveštajnih službi, pa čak i figura vezanih uz pripajanje Krima i izbijanje sukoba u Ukrajini, prenosi Jutarnji.

- Slava Ukrajini - uzviknuo je državljanin Ruske federacije Dmitrij Vasiljev (35) rođen u Minsku u Belorusiji u sudnici Županijskog suda u Velikoj Gorici kuneći se da nije jedan od najvećih svetskih prevaranata u trgovini s kriptovalutama nego politički aktivista koji se protivi Putinovom režimu.

Vasiljeva u Belorusiji, Rusiji i Kini sumnjiče da je uz pomoć ruske kriptoberze Wex ukrao 450 miliona evra.

Međutim, njega dovode u vezu i sa Konstantinom Malofejevim, moskovskim milijarderom, koji važi i za Putinovog ideologa.

Na ekstradicijskom ročištu Vasiljev, koji tvrdi da zarađuje 500.000 evra mesečno, nudio je prvo 20.000 evra, pa potom i 100.000 evra kako bi mu se izrekle mere opreza i kako bi odluku suda o izručenju dočekao na slobodi. No sud mu je odredio pritvor. O tom hoće li ga izručiti Kazahtstanu odlučiće tročlano sudsko veće.

Vasiljev je u Zagreb doleteo iz Barselone gde mu živi majka, a on, tvrdi, živi na relaciji Varšava- Španija. U pritvoru je bio četiri meseca prošle godine i u Poljskoj. Vasiljev, čovek koji je bio na čelu Wexa, nekada najveće ruske berze kriptovaluta, bio je pritvoren 11. avgusta 2021. na 40 dana, ali je u pritvoru ostao gotovo četiri meseca.

Vasiljev je za ruski poslovni portal RBC rekao da mu je dopušteno da ode 7. decembra i da se od tada vratio u Rusiju gde živi. Njegov poljski advokat dalje je objasnio da je sud odbio njegovo izručenje Kazahstanu, ali tek treba da donese konačnu odluku o njegovom slučaju.

Bivši izvršni direktor Wexa uhapšen je nakon nestanka 450 miliona dolara s računa povezanih s razmenom. Prema poljskom dnevniku Gazeta Wyborcza, uprava berze odgovorna je za gubitak novca koji je pripadao građanima zemalja članica EU, uključujući Poljsku, te drugih zemalja, prenosi Index.hr.

Wex je pokrenut u septembru 2017. i smatra se naslednikom zloglasne BTC-e berze koja je prestala s aktivnostima ranije te godine, nakon što je u Grčkoj pritvoren jednan od njegovih navodnih operatera Aleksander Vinik, koji je uhapšen po američkoj poternici. Američki tuioci optužuju ruskog IT stručnjaka za pranje devet milijardi dolara putem BTC-e. BTC je bila berza koju su sumnjičili za globalno pranje ukradenih i prevarom ishođenih kriptovaluta.

Dmitrij Vasiljev u leto 2019. na zahtev Interpola u vezi s krivičnim procesom koji se protiv njega vodi u Kazahstanu, bio pritvoren i u Italiji. Italijanske vlasti pustile su ga na slobodu uprkos tekućim krivičnim postupcima protiv njega u nizu drugih zemalja poput Rusije, Belorusije i Kine.

Video: Akcija spektakularnog hapšenja u Beogradu, žena plače i viče na policiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lun

    30. maj 2022 | 09:45

    Koji glupan, ako ima tolike pare i opet slijece u zemlju koji nepidnose Ruse i Rusiu. Iznajmis avion da te vozi na sigurno mesto.

  • bole

    30. maj 2022 | 10:04

    Ima veze sa Putinom kao i Zelenski, nikakve.

  • Veteran

    30. maj 2022 | 10:40

    Taj će siromašnoj Hrvatskoj ostaviti 200 miliona i oni će ga pustiti, navodno neće biti dokaza, kraj priče...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA