Snažno nevreme potopilo Dalmaciju: Prizori su dramatični, "nikad nije bilo ovako"

Zbog poplavljenih ulica i ulica na kaštelanskom području, sve lokalne vatrogasne ekipe su na terenu, a u pomoć su im pristigle i kolege iz Splita, Trogira i Interventne stanice u Divuljama

  • 1
Zadar Hrvatska nevreme Jadransko more oluja talasi Foto: Tanjug/HINA

Jako nevreme praćeno grmljavinom "potopilo" je jug Šibensko-kninske županije i deo Splitsko-dalmatinske.

Grmljavinsko nevreme koje se u noći formiralo na moru južno od Rogoznice i Punta Planke u nekoliko sati aktivnosti na širem prostoru primoštensko-rogozničkog kraja donelo je lokalno obilne padavine, uz intenzivnu grmljavinu.

Zbog poplavljenih ulica i ulica na kaštelanskom području, sve lokalne vatrogasne ekipe su na terenu, a u pomoć su im pristigle i kolege iz Splita, Trogira i Interventne stanice u Divuljama, piše Dnevnik.hr.

Vozači koji su se zatekli na toj brzoj kaštelanskoj saobraćajnici rekli su da je kiša u jednom trenutku preplavila ulicu zbog čega se stvorila kolona vozila.

Kiša je u ponedeljak ujutru stvorila kraće probleme i u Marini kod Trogira gde je, prema rečima načelnika Ante Mamuta Batine, palo 90 litara kiše po kvadratnom metru, ali nije bilo ozbiljnijih problema.

- Nema štete, voda je probila na plaže i ulice, no srećom sve je bilo kratko. Najbitnije za poljoprivrednike je da nije bilo grada, a kiša je nakon duge suše dobro došla - poručio je načelnik Mamut Batina.

Meteorolozi navode da je u Trogiru tokom jutra palo 32 litra po kvadratnom metru i jak grad, a na nekim mestima su se stvorile bujice.

Prema podacima mreže Šibenik Meteo, u Primoštenu je do 8 sati palo ekstremnih 83 litara kiše po kvadratnom metru, što je više od mesečnog  proseka. Ražanj kod Punte Planke primio je 80 litara, a Poljica kod Marine primila su 72 litara kiše po kvadratnom metru, kako prenosi portal Dalmacija danas.

Na celom području bilo je i grada, a za sada nije poznato da li je grad prouzrokovao materijalnu štetu. U Rogoznici je palo 60 litara kiše po kvadratnom metru. Posle 8 sati grmljavinsko nevreme zahvatilo je i Trogir, a za vrlo kratko vreme palo je 32 litara kiše po kvadratnom metru. Celo područje zahvatile su mestimične bujice.

Uprava civilne zaštite Republike Hrvatske objavila je video na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici koji pokazuje svu silinu nevremena. Na videu se vide potpuno poplavljene ulice i meštani koji u neverici tome svedoče.

- Nikad ovakvo nevreme nije bilo - komentarisao je jedan od njih.

Otežan saobraćaj u Kaštelama

Velika količina kiše koja je u ponedeljak oko 11 sati pogodila Kaštela otežala je saobraćaj na državnom putu D8 zbog čega policija poziva vozače da koriste Stari kaštelanski put, saznaje se u policiji.

Kako su rekli, na putu D8 na području Kaštel Lukšića zbog veće količine vode na kolovozu otežan je saobraćaj, zbog čega policijski službenici sva vozila preusmeravaju na Stari kaštelanski put dok se stanje na terenu ne normalizuje.

- Upućujemo vozače da koriste Stari kaštelanski put. Prilagodite brzinu vozila uslovima i stanju na kolovozu. Smanjite brzinu i povećajte oprez u saobraćaju i pratite smernice i uputstva policijskih službenika - poručuju iz splitske policije.

Video: Nevreme praćeno gradom tokom popodnevnih sati pogodilo je i Arilje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA