Neverovatan slučaj iz Slavonskog Broda: Izmislila staž pa 17 godina primala penziju

Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravosnažno proglasio krivom za krivično delo prevare i osudio je na godinu dana uslovnog zatvora

  • 0
Penzionerka štednja penzija Foto-ilustracija: Shutterstock

Nije imala ni jedan dan radnog staža u životu, ali je uprkos tome V. G. (77) s područja Slavonskog Broda primala penziju punih 17 godina.

Neobičan slučaj dobio je svoj pravni epilog na sudu koji ju je pravosnažno proglasio krivom za krivično delo prevare i osudio je na godinu dana uslovnog zatvora. Domišljata gospođa moraće da vrati državi nepripadnu imovinsku korist od 300.000 kuna (oko 40.000 evra), a s kamatama to je više od pola miliona kuna (više od 65.000 evra).

Ona je još 24. jula 1995. godine podnela zahtev za priznanje prava na starosnu penziju, a uz zahtev je bila priložena i radna knjižica s upisanim radnim stažom u trajanju od 32 godine, 6 meseci i 3 dana, navodno ostvarenim u BiH.

- Međutim, okrivljena je itekako bila svesna da nije ostvarila ni jedan dan radnog staža u Bosni i Hercegovini. Sud, dakle, nalazi da je okrivljena ovo krivično delo započela da ostvaruje navedenog 24. jula 1995. te ga je činila sve do 31. decembra 2012., pa nema govora o zastarevanju - stoji u presudi Županijskog suda, piše Danica.hr, prenosi Večernji list.

- Kroz celo inkriminisano razdoblje ostvarivala je protivpravnu imovinsku korist tako stvorenim protivpravnim stanjem, odnosno mesečnim primanjem penzije na koju zapravo nije imala pravo - dodaju sa suda. Lažna penzionerka je 17 i po godina primala oko 1.400 kuna mesečno (oko 185 evra). Presuda je postala pravosnažna pa će u roku od 15 dana morati da vrati više od pola miliona kuna i da plati troškove krivičnog postupka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA