≫ 

Škola u Gori dobijala novac za obnovu posle zemljotresa, direktorka prisvojila milion? Otkrila je računovođa

Direktorki Valentini Vujnović ovo nije prvi put da je uzela novac s računa škole * U izveštaju školskog odbora piše da je direktorka s redovnog školskog računa u više navrata uzela 200.000 kuna (oko 3 miliona dinara)

  • 0

Direktorka Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Baniji podizala je novac s računa za obnovu škole posle zemljotresa. Ta osnovna škola u Gori je u potresu uništena i dobila je brojne donacije za obnovu. Na kraju, novac od donacije nije završavao gde je trebalo, navodi RTL.

- S računa za pomoći i donacije, direktorka je u nekoliko navrata podigla, bez priloženih opravdanja, 70.150 kuna (oko milion dinara) uglavnom prenosom novca platnim nalogom na svoje lične račune - stoji u zapisniku zadnje sednice školskog odbora.

Direktorka Valentina Vujnović je novac u potpunosti vratila tek u maju ove godine.

Direktorkine aktivnosti je razotkrio računovođa. U izveštaju odbora piše da je računovođa saznanja o netransparentnom trošenju novca prijavio tužilaštvu. Sisačko Županijsko državno tužilaštvo je za RTL potvrdilo da je istraga u toku.

I pre je uzimala novac s računa škole

Direktorki Vujnović ovo nije prvi put da je uzela novac s računa škole. U izveštaju školskog odbora piše da je direktorka s redovnog školskog računa u više navrata uzela 200.000 kuna (oko 3 miliona dinara). Sredinom maja je na račun vratila iznos od 68.000 kuna. Direktorka danas nije odgovorila na pozive i mejlove novinara, dok je u danima nakon potresa bila predusretljiva.

- Nama je sada važno da naši učenici i roditelji dobiju krov nad glavom, a onda ćemo razmišljati dalje - rekla je direktorka Vujnović 6. januara 2021. godine.

Poslanica Mosta Luca Gašpar Šako kaže da je Vujnović u međuvremenu više razmišljala o sebi, a ne o deci.

- Očito je predsednik opštine na vreme upoznat sa situacijom u školi u Gori. Meni su građani poslali poruke da me pitaju šta se događa i zašto se češljaju računi. Navodno gospođa koja vodi finansije treba da ide u penziju pa se krenulo u češljanje da ona ne bi bila za nešto kriva - navodi Gašpar Šako.

Plan je da se učenici na jesen vrate u školu

Predsedniku školskog odbora nije jasno zašto se novinari bave ovom pričom i ne želi da daje izjave. U opštini kažu da ništa nisu znali i da direktorku ne mogu da smene bez školskog odbora.

- U skladu sa zakonom, školski odbor upravlja školom, a mi imamo tri od sedam članova. Razgovarali smo s njima, tražiće njeno izjašnjavanje. Nadam se da će oni i ostali članovi postupiti u skladu sa zakonom, a to je razrešenje dužnosti direktorke - rekao je Mihael Jurić, zamenik sisačko-moslavačkog predsednika opštine.

Samo je Hrvatsko društvo Luksemburg na račun škole u Gori uplatilo 4.500 evra. Oni veruju da je njihov novac završio kod dece. Kažu da im je Vujnović poslala fotografije kupljenih tableta.

- Imamo novčane transakcije, na kraju kupljeni proizvod, a osim toga ne možemo ništa da komentarišemo - kazao je za RTL Anđelko Markulin, šef Hrvatskog društva Luksemburg.

U opštini kažu da škola kreće s obnovom nezavisno od ove situacije. Plan je da se na jesen učenici vrate u školu. Istražioci tužilaštva i školski odbor odlučiće šta će biti s direktorkom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA