Velika međunarodna akcija protiv kolumbijskog narko kartela u Hrvatskoj: Uhapšeni Srbin i Hrvat

Poslednjih dana pokrenuta je međunarodna akcija u Kolumbiji, Italiji, Holandiji, Sloveniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, dok je većina droge zaplenjena u Italiji, čija je policija i izvela akciju. Operacija trajala godinu dana

  • 2
Policija, Hrvatska, hrvatska policija Foto: Profimedia

Dve osobe uhapšene su na području Zagreba u okviru velike međunarodne akcije obračuna sa kokainom protiv kolumbijskih paravojnih Haićanskih samoodbrambenih snaga (AGC), takođe poznatih kao Zalivski klan (Clan del Golfo).

Reč je o trenutno najvećem kolumbijskom narko kartelu. Poslednjih dana pokrenuta je međunarodna akcija u Kolumbiji, Italiji, Holandiji, Sloveniji, Bugarskoj i Hrvatskoj, dok je većina droge zaplenjena u Italiji, čija je policija i izvela akciju.

U akciji je učestvovalo i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD, prenosi Jutarnji.hr.

Prošle godine u Italiji je u 19 odvojenih slučajeva lokalna policija zaplenila ukupno 4,3 tone kokaina, koji se dovodi u vezu sa Zalivskim klanom.

Istražitelji procenjuju vrednost zaplenjenog kokaina na oko 250 miliona evra.

Operacija trajala više od godinu dana

Čitava operacija počela je u maju prošle godine kada su istražitelji počeli tajno da prate članove navodne organizacije u Kolumbiji. U koordinaciji sa policijama evropskih zemalja, u organizaciju su ubačeni prikriveni policijski istražitelji koji su delovali kao dileri droge. Tako su kontrolisali i na kraju zaplenili ukupno 19 odvojenih pošiljki koje su stizale iz Kolumbije u Italiju, a težina pošiljki bi varirala od nekoliko kilograma do onih od 600-700 kilograma koliko su zaplenjene u Rimu.

Kada je reč o osumnjičenima, dogovoreno je da se postupak odvija u Italiji, kako bi hapšenja bila izvršena u toj zemlji, a zatim bi, na osnovu italijanskih evropskih poternica, nacionalna policija uključena u akciju uhapsila osumnjičene. Osumnjičeno je ukupno 38 osoba, a u Hrvatskoj su, kako nezvanično saznajemo, uhapšena dva muškarca, oba na području Zagreba.

Jedan od uhapšenih je hrvatski državljanin M. M. zvani Miljac (42), koji je uhapšen u naselju Dubrava gde je živeo, i srpski državljanin koji je neko vreme živeo u Hrvatskoj R. V.

M.M. je u Hrvatskoj pre deset godina optužen kao član kriminalne grupe koja je od 2005. do 2009. godine iz Perua u Hrvatsku prokrijumčarila 38 kilograma kokaina.

Zalivski klan

Zalivski klan kolumbijske snage za samoodbranu Haićana kriminalna je organizacija nastala iz jedne od kolumbijskih gerilskih frakcija, ali za razliku od nekih političkih ideja, organizacija je vremenom evoluirala u čisto kriminalnu grupu koju karakteriše brutalnost ubistava.

Naime, Klan je nastao iz desničarskih paravojnih formacija koje su formirane pre dve decenije da bi se suprotstavile levičarskim gerilskim grupama u Kolumbiji poput marksističkog FARC-a (Kolumbijske oružane revolucionarne snage), koje su se takođe bavile trgovinom kokaina.

Prema kolumbijskim vlastima, ovaj klan, trenutno najjača kolumbijska narko-organizacija sa najmanje 3.000 članova, povezan je sa nekoliko kriminalnih grupa širom sveta, uključujući kriminalne bande iz bivše Jugoslavije (tzv. balkanski narko-kartel), sicilijansku Koza nostru i Kalabrija, Ndrangetom, i meksički karteli Sinaloa i Halisko Nueva Generasion.

Krajem prošle godine, navodni glavni vođa klana Dairo Antonio Usuga zvani Otoniel, uhapšen je u Kolumbiji, a pokrenut je ekstradicijski postupak jer Otoniela traže Sjedinjene Američke Države.

U hrvatskoj policiji potvrdili su da su u ovoj velikoj međunarodnoj akciji učestvovali njihovi zločinci, ali nisu želeli da iznose detalje.

Video: Uhapšen tokom iznude, upao u zamku policije: Spektakularno hapšenje specijalaca u Zagrebu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlatko

    8. jun 2022 | 08:22

    Krenulo ko u milogori

  • Рус

    8. jun 2022 | 05:53

    Ima li jedne akcije u svetu da nema uhapšenog Srbina aman Bog. Eto dokazi od kuda komšiji posle Juga BMW x6, nov. Komšija, vraćaj se na Juga što pre..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA