≫ 

Najezda marokanskih skakavaca u hrvatskom selu, uništavaju useve: "To su rojevi, sve bude crno, katastrofa"

Stručnjaci otkrivaju da se radi o marokanskom skakavcu kojeg ima na celom Mediteranu, a najezda je u Sinju zabeležena i pre sto godina

  • 3
Skakavci najezda Foto-ilustracija: Shutterstock

Milioni skakavaca preplavili su saobraćajnice i poljoprivredne useve u selu Štikovo kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji u Hrvatskoj.

- Preksinoć, od ove kuće gore je šest metara sve crno bilo. Dođu na vrata, penju se... Klize, klize... Onda na zid kad idu, to je sve crno - rojevi! - rekao je Đuro Nenadić, stanovnik Štikova.

- Ja sam tu nešto prskala, zalivala, vidi ovo... to je katastrofa - rekla je Vida Knežević za Novu TV.

Suša podstakla najezdu

Stručnjaci otkrivaju da se radi o marokanskom skakavcu kog ima na celom Mediteranu. Najezda je u Sinju zabeležena i pre 100 godina.

- Ne radi se o nečemu što je novo došlo ili što je zaštićeno. Zapravo, radi se o lokalno čestoj vrsti, ali primeti se tek kad prouzrokuje najezde - rekao je Josip Skejo iz Zoološkog zavoda PMF-a Zagreb.

Širenju pogoduje sušna klima, slična onoj na severu Afrike.

- Ono što možemo da pretpostavimo jeste da je prošla godina pogodovala ženkama, pa da su se ta jaja jako dobro inkubirala. Dok inače, ako nije toliko sušna sezona koliko je lani bila, dosta jaja istrune ili ih plesan uhvati zbog vlage - dodao je Skejo.

Uništavaju useve

Stanovnici sela zbrajaju štetu u vrtovima i nasadima.

- Problem je, imam salate, imam kupusa, imam blitve. Krompire da i ne pominjem... I pojedu sve i eto ti - rekla je Marta Knežević.

Protiv poznate štetočine na usevima može se boriti prirodnim preparatima na bazi gljivica.

Video: Jezivi snimci sudnjeg dana: Skakavci zaposeli drveće i polja u Argentini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA