Profesor Predrag pokrenuo predivnu akciju u Banjaluci: Želi da obezbedi po jednu sliku za svaku bolničku sobu

Predrag ističe da je važno da su motivi na slikama i fotografijama veseli i jarkih boja, a za dečje sobe planira da obezbedi slike sa motivima likova iz crtanih filmova

  • 0

Predrag Tošić, profesor ugostiteljske škole u Banjaluci ima želju da u svaku sobu u kliničkom centru RS postavi umetničku sliku ili fotografiju i na taj način makar malo ulepša i olakša boravak pacijentima.

Ideju da pokrene ovu akciju dobio je jer je i sam, zbog teškog zdravstvenog stanja, ranije često bio na lečenju u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS).

- Nažalost često sam boravio u Kliničkom centru, kako zbog svog zdravstvenog stanja, tako i zbog tuđeg. Ono što je primetno, ne samo kod nas, već i u bolnicama širom sveta, je to da čovek koji bolestan leži u bolničkoj sobi stalno gleda u jednu tačku na zidu. Skoro sam bio u bolnici, pa sam tako ležao i gledao u sivi zid - naveo je Tošić u izjavi za Nezavisne.com.

Kako je istakao, cilj ove akcije, koja je počela pre oko mesec dana, je da svaku sobu u UKC RS ukrasi slikom ili fotografijom.

- Kudikamo bi bilo lepše  ležati u bolničkoj sobi i umesto u sivi zid gledati u sliku ili fotografiju - rekao je Tošić.

On je zatim dodao da je ovu akciju podržao UKC RS.

- Poslao sam dopis Kliničkom centru i oni su, naravno, sa zaista lepim rečima i energijom prihvatili ovu ideju. Počeo sam s prikupljanjem slike, prikupljaću ih po 20 i onda ću da ih nosim u UKC da ih oni raspoređuju - kazao je Tošić.

Predrag ističe da je važno da su motivi na slikama i fotografijama veseli i jarkih boja, a za dečje sobe planira da obezbedi slike sa motivima likova iz crtanih filmova.

- Poslao sam dopis i Akademiji umetnosti da se i oni pridruže i sad čekam njihovu reakciju. Već sam bio u kontaktu sa nekoliko profesora koji tamo predaju i svi su za to da se akcija podrži, da svako donira po sliku ili dve - rekao je on.

Dopise je, kako kaže, poslao i privrednim društvima i bankama da ovu akciju podrže kroz doniranje materijala koji će onda umetnici da koriste za slikanje.

- Važno je da su slike vedre i sa vedrim temama. Razgovarao sam sa umetnicima da, ako žele, doniraju i skulpture, koje mogu da se postave u čekaonicama ili hodnicima UKC-a - naveo je Tošić, dodajući da mu se već javilo i nekoliko učenika kojima on predaje sa željom da doniraju svoje slike.

Svi koji žele da doniraju slike ili fotografije i time ulepšaju boravak pacijentima u UKC RS mogu da se jave njemu na e-mail pedjat80@gmail.com, na broj telefona 065/833-695 ili porukom na Facebook stranici - Jedna slika za ljepši pogled.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA