≫ 

Dete od autizma lečila opasnom hemikalijom: "Špricnem mu dozu u usta, smrdi kao kad čistiš WC"

Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta, ne osećam se dobro. To smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC

  • 0
autistično dete, autizam Foto: Shutterstock

Decu sa autizmom pojedini roditelji leče hlor-dioksidom. I dok stručnjaci upozoravaju da je to izbeljivač, hrvatske institucije ne mogu im stati na kraj. To će pokušati studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakuleta, piše Dnevnik Nove TV koji donosi šokantnu priču.

Jedna je majka svoje dete sa autizmom lečila hlor-dioksidom i sad se kaje. Zbog straha i srama od osude društva, o svemu piše anonimno.

- Svaki put kad mu špricnem tu dozu u usta, ne osećam se dobro. To smrdi gore od deterdženta. Njemu iz usta smrdi kao kad čistiš WC. Ali tako mora biti, to je dobro za njega. Pa izlečiće se - pisala je.

Sve je to radila, dodaje, po uputstvima žena koje se predstavljaju kao magirsti prirodne medicine.

- Ona mi priča da je kod mog deteta ipak nešto s duhovne strane u pitanju i da ga možda odvedem na egzorcizam… -dodala je, a kako je vreme odmicalo, bilo je sve gore. Onda se dogodio i preloman trenutak.

- Jedan dan sam tako mučkala taj hlor i pošpricala me kapljica po crnim helankama, a one su u sekundi izbledele. Shvatim da već neko vreme primećujem da mi je sudopera sva izbledela. I onda sam se zgrozila jer mi je prošlo kroz glavu da to moje dete pije, tad sam shvatila šta radim i prestala sam sa svime - opisala je.

Stručnjaci upozoravaju

Prestanak lečenja dece s autizmom ovom metodom traže i studenti i profesori s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta. Pokrenuli su peticiju i prikupili više od 3.000 potpisa.

- Cilj peticije je da posluži kao alat, dopis nadležnim institucijama kako bi se ogradili i zabranili primenu CD protokola u svrhu lečenja autizma - kaže Monika Kukavica, studenti Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Teorija iza CD protokola je verovanje da autizam uzrokuju paraziti u crevu koje moderna medicina ne prepoznaje, a koje može ubiti hlor-dioksid. Šef kabineta za poremećaj spektra autizma kaže da ta metoda nema nikakva naučna uporišta.

- Želimo najoštrije da osudimo i ogradimo se od ponašanja osobe koja navodi da je edukacijski rehabilitator. Mi ne propisujemo lekove CD protokola - objašnjava doc. dr sc. Jasmina Stošić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Dnevnik Nove TV pokušao je stupiti u kontakt s dve žene koje u Hrvatskoj zagovaraju tu metodu lečenja putem Facebooka. Rekle su da ne žele ništa da komentariše na tu temu, ali jedna od njih ipak je objavila status.

U tom statusu poručuje da je trebalo biti u zatvoru, odavno bi bila i dodaje da studenti trebaju da uče, ali da je za profesore već kasno jer zaključuje da CD protokol nema štetnih učinaka na organizam.

'To je industrijski izbeljivač'

Doktor Edgar Glavaš to ne priznaje i kaže da je to veroma agresivna i otrovna hemikalija od koje su zabeleženi i smrtni slučajevi.

- I ako neko misli da MMS nije industrijski izbeljivač, neka samo malo to pošprica po omiljenoj odeći pa će se vrlo brzo uveriti da je industrijski izbeljivač - kaže dr med. Edgar Glavaš, specijalista pedijatar.

HALMED, kao i američka Agencija za hranu i lekove i nadležna tela u Australiji, Kanadi i Nemačkoj potvrđuju da je to štetno jer sadrži hemijske supstance koji se koriste u dezinficijensima, pesticidima i tekstilnoj industriji.

- Primena ovih proizvoda može naneti ozbiljne posledice za zdravlje ljudi. To može uključivati mučninu, dugotrajno povraćanje, po život opasan niski krvi pritisak koji je uzrokovan dehidracijom. Uz to su prijavljene hospitalizacije - dodaje Ivana Šipić Gavrilović, portparolka HALMED-a.

Iz lekarske komore kažu kako su dobili mail zabrinute građanke s podacima o osobama koje se u Hrvatskoj bave nadrilekarstvom i da su to prosledili MUP-u.

U Hrvatskoj upotreba hlor-dioksida nije zakonski zabranjena kao u SAD. Cilj peticije je da se to promeni, a to upravo želi i mama koja je pisala Dnevniku Nove TV.

Video: Vidovnjakinja isteruje đavola iz autističnog deteta: Potresan snimak iz Kovačevca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA