U Karlovcu osvanule oznake NDH i Azova: Nacrtane na uređaju za regulaciju semafora preko puta osnovne škole

Savez antifašistickih boraca i antifašista nazvao je ovaj incident veličanjem fašizma

  • 8
Karlovac, osvanule oznake NDH i Azova Foto: Tanjug/HINA/Mladen Volarić

U predgrađu Turanj u Karlovcu na uređaju za regulaciju rada semafora naslikana je oznaka Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) sa šahovnicom kakva se koristila u NDH i ekstremnodesničarskom puku Azov ukrajinske vojske.

Savez antifašistickih boraca i antifašista nazvao je ovaj incident veličanjem fašizma, objavila je Hina, a prenosi Tanjug.

Oznake stoje na uređaju uz državni put D1 nasuprot osnovne škole i to najmanje dva dana, rekao je za Hinu predsednik udruženja antifašista Grada Karlovca Miroslav Delic, ujedno potpredsednik nacionalne organizacija SABH-a, koji ih je uocio danas i o tome obavestio širu javnost.

Delić je naveo da je razlog opetovanom veličanju ustaštva to što država ne sankcioniše ustaške uzvike i znakovlja.

Taj zabrinjavajuci trend, upozorio je, vidljiv je i na svakom Tompsonovom koncertu, pa i na onom nedavnom u Karlovcu, gđe tinejdžeri spremno pevaju i uzvikuju parole propalog fašistickog režima.

Delić kaže i da hrvatske vlasti svojim nečinjenjem puštaju da zlo raste i naglasio da nije slučajno to što je sada, uz ustaške simbole osvanuo i grafit Azov, što je, dodao je, naziv ultranacionalisticke jedinice u Ukrajini koja godinama održava kontakte s ekstremističkom scenom u inostranstvu.

- Na svakom državnom događaju redovno gledamo skandalozna ustaška obeležja kojima se slavi zločinački režim, navijači na stadionima svesno ili podsvesno podržavaju ksenofobnu i rasističku ideologiju kroz pozdrav ''za dom spremni'' te pritom veličaju ustaški režim koji je odgovoran za najgore zločine protiv čovečanstva u istoriji sveta - rekao je Delić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    19. jun 2022 | 07:50

    Očigledno da će rusi morati da izvrše denacifikaciju cele Evrope. Susedi, i vi ćete doći na red. Samo malo budite strpljivi.

  • Др

    19. jun 2022 | 08:23

    Па!? И сада морамо бити изненађени!??

  • Antun-Gunja

    19. jun 2022 | 08:20

    Jednom ustasa uvek ustasa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA